Kloven ontstaan vaak bij mensen met een erg droge huid. Je huid kan uitdrogen door te veel contact met water, schoonmaakmiddelen, zeep of chemische substanties die de natuurlijke pH-waarde (zuurgraad) van je huid verstoren. Kloven kunnen ook veroorzaakt worden door kou of door een allergie. De huid van de voeten bijvoorbeeld bevat over het algemeen weinig talgkliertjes en is zeer gevoelig voor uitdroging. Kou en droge lucht zorgen ervoor dat de bloedvaten in de huid samentrekken. De doorbloeding vermindert hierdoor en de huid droogt uit. Maar ook door de verwarming die hoog staat en een extra warme douche kan een droge huid ontstaan. Dit kan resulteren in kloven.
Kloven in je voeten ontstaan in de zomer meestal door het lopen op slippers. Doordat de hiel vaak over de rand steekt beschermt de huid zich eerst door eeltvorming. Hierin kunnen gemakkelijk kloven ontstaan.
Wat te doen bij kloven?
Kloven kunnen pijnlijk en hardnekkig zijn. Om kloven te genezen is het belangrijk om je huid te beschermen tegen vocht en schoonmaakmiddelen en in te smeren met een hydraterende crème. Als je gevoelig bent voor het krijgen van kloven is het verstandig om huishoudhandschoenen te dragen om je handen te beschermen tegen vocht en schoonmaakmiddelen. Gebruik daarnaast milde zeep bij het handen wassen en verzorg je handen na elke wasbeurt met een (vochtinbrengende) crème of zalf.
Draag in de zomer schoenen of slippers die goed passen en droog je voeten goed af na het douchen. In de winter is het goed om de luchtvochtigheid in je huis op peil te houden door bijvoorbeeld een luchtbevochtiger in huis neer te zetten of een bakje water aan de verwarming te hangen. Bescherm daarnaast je huid goed tegen de kou als je naar buiten gaat.
Wanneer de huisarts raadplegen?
Bij veel kloven of kloven die extreem diep zijn is het verstandig je huisarts om advies te vragen. Ook als de kloof niet geneest, of bij onregelmatigheden of kleurverandering van de kloof doe je er verstandig aan contact op te nemen met je huisarts.