Je hebt nu geen peuter meer, maar je kleintje is een kleuter geworden en mag vanaf vandaag naar de grote school. Spannend! Niet alleen voor de kleine, maar ook voor jou. Zal mijn kleine het leuk vinden? Komen er vriendjes, vriendinnetjes? Zal mijn kleintje goed mee kunnen komen in de klas? Allemaal vragen waar je je als ouder mee bezig gaat houden vanaf nu.

Kinderen zijn in Nederland pas écht leerplichtig zijn op hun vijfde? Tot 1986 was er een aparte kleuterschool voor de eerste twee jaar. Hierna gingen ze pas naar de lagere school. De eerste klas van die lagere school is nu te vergelijken met groep 3. 

Eerst even oefenen

Waarschijnlijk heeft je kleine al een aantal wendagen gehad. Vaak is dit een vijftal dagdelen waarin jijzelf, maar zeker ook je kleintje alvast kennis kan maken met de school, de klas en de meester of juf. Als ouder mag je de eerste paar (wen)dagen even bij je kleintje blijven om aan de omgeving te wennen. Blijf echter niet te lang hangen en vertel duidelijk dat jij hem straks weer op komt halen. Er zullen misschien wat tranen tevoorschijn komen bij je kleintje. Echter zijn kindjes vaak snel weer afgeleid door wat er op de groep gebeurt waardoor het afscheid voor mama misschien wel moeilijker zal zijn dan voor het kleutertje. 

De eerste schooldag

Voor de eerste schooldag moet je met alles rekening houden. Wat moet je kleutertje bijvoorbeeld allemaal meenemen? Een broodtrommeltje met bammetjes, wat lekkers en wat gezonds, gymkleertjes.. En dat alles verpakt in een gave, coole nieuwe rugtas! Het is leuk om samen met je kleine de boterhammen klaar te maken en de rugtas te kopen.
Als de kleine al een aantal wendagen heeft gehad is de eerste dag minder ‘eng’. De juf is een bekend gezicht en je kleintje kent de weg. Als de kleine eenmaal gewend is aan het ritme zal alles veel soepeler gaan. Waarschijnlijk vindt je kleine het hartstikke leuk op school. Je hebt nu echt geen peuter meer, maar een echte kleuter!