Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus dat erg besmettelijk is. Besmetting kan plaatsvinden via de lucht door te hoesten of te niezen. Maar ook door huidcontact kan een virus zich makkelijk verspreiden door bijvoorbeeld een hand te geven of te zoenen. Het virus wordt gemakkelijk overgedragen op plaatsen waar mensen dicht op elkaar zijn en waar slecht geventileerd wordt. De incubatietijd, de periode van besmetting totdat de eerste ziektesymptomen zich aandienen, bedraagt 2 tot 3 dagen. Als je een paar keer achter elkaar verkouden wordt, gaat het elke keer om een ander virus.
Symptomen van een verkoudheid zijn:
Wat te doen bij een verkoudheid? - TIPS
Een verkoudheid gaat vanzelf over en duurt over het algemeen niet langer dan een week. Door tijdens een verkoudheid extra goed te letten op hygiëne voorkom je dat je anderen besmet. Houd bij hoesten of niezen een hand of zakdoek voor je mond en was regelmatig je handen. Vermijd roken omdat dit je slijmvliezen extra kan irriteren en ervoor kan zorgen dat je klachten langer blijven duren. Zorg ervoor dat je genoeg frisse lucht krijgt door de ramen regelmatig open te zetten. Stomen kan daarnaast helpen om je klachten te verminderen.
Wanneer je huisarts raadplegen?
Vaak hoef je bij een verkoudheid geen huisarts te raadplegen. Als je naast de verkoudheid ook een aantal dagen koorts hebt of suf wordt is dat wel verstandig.