Voedselvergiftiging is niet hetzelfde als een
voedselinfectie. Bij een voedselvergiftiging wordt je eten besmet met giftige
stoffen die bacteriën en schimmels produceren. Een voedselinfectie ontstaat
door ziekmakende bacteriën, schimmels of virussen in je eten.
Voedselvergiftiging wordt meestal veroorzaakt door
giftige stoffen die uitgescheiden worden door stafylokokken. Je kunt deze
stoffen binnenkrijgen als je besmet of bedorven voedsel eet. De
stafylokokkenbacterie wordt verspreid door slechte hygiëne en vermenigvuldigd
zich zeer snel bij kamertemperatuur. Daarentegen is de salmonellabacterie de
grootste boosdoener van voedselinfectie en komt voor in vlees, eieren en melk.
Symptomen van voedselvergiftiging zijn:
Deze verschijnselen van voedselvergiftiging ontstaan
bijna altijd binnen 8 tot 24 uur na het eten van het vergiftigde voedsel. De
klachten verdwijnen meestal vanzelf nadat de giftige stoffen uit je lijf zijn
verdwenen.
Wat te doen bij voedselvergiftiging?
Om voedselvergiftiging te voorkomen is goede hygiëne heel
belangrijk. Was je handen goed voordat je voedsel gaat bereiden of opeten.
Gebruik aparte messen, snijplanken en servies voor de verschillende
ingrediënten. Vlees moet door en door verhit worden en snijplanken moeten goed
worden schoongemaakt. Berg vers voedsel na aankoop direct op en houd je
koelkast schoon. Ook is het belangrijk verschillende ingrediënten goed
gescheiden te bewaren. Restjes moeten afgekoeld en afgedekt worden bewaard in
de koelkast of diepvries. Als eten langer dan twee uur buiten de koeling heeft
gestaan, kun je het beter weggooien.
Als je op vakantie bent in het buitenland heb je minder
invloed op de hygiënische omstandigheden. Daarnaast is de hygiënische standaard
in niet-Europese landen vaak minder streng waardoor voedselvergiftiging hier
vaker voorkomt. Let hier daarom extra goed op met wat je eet en drinkt.
Let extra op in warme landen. Drink bij twijfel alleen
bronwater uit flessen en vermijd rauw en slecht bereid voedsel, ongewassen
fruit en onverpakt ijs. Wees voorzichtig met het nuttigen van lekkernijen die
(ongekoeld) op straat worden verkocht.
Meestal zijn de klachten van voedselvergiftiging acuut en
hevig en herstel je binnen enkele dagen weer. Eet licht verteerbaar voedsel en
vermijd sterke specerijen, roken en koffie. Drink veel water drinken om
uitdroging te voorkomen.
Wanneer je
huisarts raadplegen?
Van voedselvergiftiging kun je erg ziek worden. Bij
aanhoudende verschijnselen die na 24 uur nog niet minder worden of samengaan
met hevige pijn is het verstandig een arts te waarschuwen.
Als kleine kinderen door veel en langdurig braken weinig
vocht binnenkrijgen, is het belangrijk direct contact op te nemen met je
huisarts.