Voedselvergiftiging
Voedselvergiftiging

Wat is voedselvergiftiging?

Voedselvergiftiging is niet hetzelfde als een voedselinfectie. Bij een voedselvergiftiging wordt je eten besmet met giftige stoffen die bacteriën en schimmels produceren. Een voedselinfectie ontstaat door ziekmakende bacteriën, schimmels of virussen in je eten.

Voedselvergiftiging wordt meestal veroorzaakt door giftige stoffen die uitgescheiden worden door stafylokokken. Je kunt deze stoffen binnenkrijgen als je besmet of bedorven voedsel eet. De stafylokokkenbacterie wordt verspreid door slechte hygiëne en vermenigvuldigd zich zeer snel bij kamertemperatuur. Daarentegen is de salmonellabacterie de grootste boosdoener van voedselinfectie en komt voor in vlees, eieren en melk.

Symptomen van voedselvergiftiging zijn:

Deze verschijnselen van voedselvergiftiging ontstaan bijna altijd binnen 8 tot 24 uur na het eten van het vergiftigde voedsel. De klachten verdwijnen meestal vanzelf nadat de giftige stoffen uit je lijf zijn verdwenen.

Wat te doen bij voedselvergiftiging? 

Om voedselvergiftiging te voorkomen is goede hygiëne heel belangrijk. Was je handen goed voordat je voedsel gaat bereiden of opeten. Gebruik aparte messen, snijplanken en servies voor de verschillende ingrediënten. Vlees moet door en door verhit worden en snijplanken moeten goed worden schoongemaakt. Berg vers voedsel na aankoop direct op en houd je koelkast schoon. Ook is het belangrijk verschillende ingrediënten goed gescheiden te bewaren. Restjes moeten afgekoeld en afgedekt worden bewaard in de koelkast of diepvries. Als eten langer dan twee uur buiten de koeling heeft gestaan, kun je het beter weggooien.

Als je op vakantie bent in het buitenland heb je minder invloed op de hygiënische omstandigheden. Daarnaast is de hygiënische standaard in niet-Europese landen vaak minder streng waardoor voedselvergiftiging hier vaker voorkomt. Let hier daarom extra goed op met wat je eet en drinkt.

Let extra op in warme landen. Drink bij twijfel alleen bronwater uit flessen en vermijd rauw en slecht bereid voedsel, ongewassen fruit en onverpakt ijs. Wees voorzichtig met het nuttigen van lekkernijen die (ongekoeld) op straat worden verkocht.

Meestal zijn de klachten van voedselvergiftiging acuut en hevig en herstel je binnen enkele dagen weer. Eet licht verteerbaar voedsel en vermijd sterke specerijen, roken en koffie. Drink veel water drinken om uitdroging te voorkomen.

Wanneer je huisarts raadplegen?

Van voedselvergiftiging kun je erg ziek worden. Bij aanhoudende verschijnselen die na 24 uur nog niet minder worden of samengaan met hevige pijn is het verstandig een arts te waarschuwen.

Als kleine kinderen door veel en langdurig braken weinig vocht binnenkrijgen, is het belangrijk direct contact op te nemen met je huisarts. 

Voedselvergiftiging

VSM bij voedselvergiftiging

Wil je weten welk product VSM adviseert bij voedselvergiftiging? Neem dan contact met ons op.

Voedselvergiftiging

Contact is snel gelegd

Inderdaad! Wij helpen je graag met je vragen en dat kan op verschillende manieren. Tijdens kantooruren bel je onze gratis Advieslijn of start je een chatgesprek met één van onze medewerkers. Liever per mail? Dat kan natuurlijk ook. We zullen je zo snel mogelijk antwoorden.

Bel gratis de
VSM Advieslijn

0800 - 9011

VSM Geneesmiddelen maakt gebruik van cookies VSM.nl maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren, voor social media en om ervoor te zorgen dat we jou relevante advertenties kunnen laten zien. Als je doorgaat op deze site of klikt op accepteren, geef je aan dat je akkoord bent met het gebruik van cookies. Wil je niet alle cookies toestaan, klik dan op cookie instellingen aanpassen.