Advies Maag & Darmen Baby & Kind

Harde ontlasting

Heb jij of je kindje een harde ontlasting en wil je weten wat je kan doen? Lees hier ons advies!
VSM algemeen
Geplaatst op 1 augustus 2022
Dit is een informatiepagina. VSM heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

Wat is harde ontlasting?

Je spreekt van harde ontlasting als de ontlasting van je kindje hard en droog is. Hierdoor lukt het soms niet goed om te poepen. Het is een type darmklacht die regelmatig voorkomt bij kinderen. Meestal is het onschuldig en gaat het vanzelf weer over.

Oorzaken van harde ontlasting

  • De overgang van borstvoeding naar flesvoeding
  • Het onderdrukken van de aandrang
  • Spanning
  • Te weinig beweging
  • Te weinig drinken of te weinig vezels eten

Wat te doen bij harde ontlasting

Bij harde ontlasting kan poepen pijnlijk zijn, waardoor je kindje het moment van naar de wc gaan steeds verder uitstelt. Helaas wordt het kwaaltje hierdoor alleen maar erger. Stimuleer je kindje dus om bij aandrang wel naar de wc te gaan. Zorg ervoor dat dit mogelijk is op een ontspannen manier. Met een kinderbril of opstapje kan je kindje makkelijker zitten en gaat het poepen makkelijker.

Let ook op het eetpatroon van je kindje. Zorg ervoor dat je kleintje voldoende (water) drinkt en voldoende vezelrijk voedsel eet. Dit zorgt voor een soepele ontlasting en een goede stoelgang. Voorbeelden van vezelrijk voedsel zijn groente, fruit, volkorenbrood, volkoren pasta en aardappelen. Een baby kan je naast de borst- of flesvoeding een beetje pruimensap geven om de ontlasting zachter te maken.

Zorg er als laatste voor dat je kindje voldoende beweegt. Beweging zorgt ook voor beweging van de darmen, wat bijdraagt aan een goede darmwerking.

Wanneer met je kindje naar je huisarts

Als je kindje langere tijd moeite heeft met poepen, is het aan te raden dit te bespreken met het consultatiebureau of je huisarts. Mogelijk kunnen zij een oorzaak vinden voor het probleem.

Bron: thuisarts.nl

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671