Huid

Koude handen en voeten

Dit is een informatiepagina. VSM heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

Wat zijn koude handen en voeten?

Bij koude handen en voeten is het natuurlijk logisch dat je handen of voeten koud aanvoelen. Er kunnen nog meer symptomen ontstaan, zoals:

  • Branderig gevoel
  • Geprikkelde huid
  • Tintelend gevoel
  • Wit wegtrekkende huid, die daarna rood of paarsblauw wordt

Koude handen en voeten komen vaak voor en kunnen heel vervelend zijn. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. De klachten ontstaan meestal in koude omstandigheden of worden dan erger.

Oorzaken van koude handen en voeten

In de meeste gevallen ontstaan koude handen en voeten doordat je doorbloeding tijdelijk vermindert. Bij kou trekken je bloedvaten samen, met name in uitstekende lichaamsdelen als handen en voeten. Je lichaam vermindert zo de bloedtoevoer naar deze lichaamsdelen. Dit is een natuurlijke reactie van je lichaam om de lichaamswarmte beter vast te houden. Vrouwen hebben hier meer last van dan mannen. Dit komt door de hormoonhuishouding en doordat zij in het algemeen een hogere lichaamstemperatuur hebben. Dit laatste zorgt ervoor dat je eerder een gevoel van kou hebt.

Wat te doen bij koude handen en voeten

Bij kouder weer kan je steeds meer last hebben van koude handen en voeten. Soms heb je er zelfs de hele winter last van. Gelukkig kan het meestal geen kwaad, maar vervelend is het wel. Enkele tips die kunnen helpen bij koude handen en voeten:

  • Blijf actief bewegen. Dit stimuleert je bloedcirculatie en houdt je lichaam warm.
  • Stop met roken. Roken beschadigt je bloedvaatjes.
  • Draag extra laagjes kleding om je lichaam warm te houden.
  • Draag handschoenen als je naar buiten gaat.
  • Houd je voeten warm en droog, bijvoorbeeld met dikke sokken van wol of katoen en met waterdichte, ademende schoenen.
  • Zorg voor een aangename temperatuur op je werk en thuis.

Wanneer naar je huisarts

Neem contact op met je huisarts als de klachten optreden op een moment dat de omstandigheden niet meer zo koud zijn, bijvoorbeeld in het voorjaar of de zomer. Ga ook naar je huisarts ook om advies als de klachten na verloop van tijd verergeren of als er nog meer klachten ontstaan, zoals gewrichtsklachten, wondjes of zwellingen.

Koude handen en voeten bij je kindje

Baby's kunnen snel koude handjes en voetjes hebben. Dit komt omdat hun bloedsomloop nog in ontwikkeling is. Het is dus heel normaal. Controleer wel altijd of er niks in de weg zit dat de doorbloeding vermindert, zoals een knellend sieraad. Gelukkig zijn koude handjes en voetjes meestal onschuldig, maar je wilt natuurlijk niet dat je kleintje hier veel last van heeft. Kleed je kindje dus lekker warm aan en masseer de handjes en voetjes zachtjes om de doorbloeding te simuleren.

Wanneer met je kindje naar de huisarts

Het is belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts als je kindje naast koude handjes en voetjes ook koorts krijgt. Ga ook direct naar je huisarts als andere lichaamsdelen, zoals het gezichtje, de lippen of de borstkas blauw of koud worden.

Bron: interview reumatoloog Julia Spierings op nu.nl en oudersvannu.nl


Meer weten?

Voor informatie

0115 - 563200

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM