Advies Huid

Licht verbrande huid

Heb jij je huid verbrand door de zon en wil je weten wat je kan doen? Lees hier ons advies!
Geplaatst op 1 augustus 2022

Heb je een licht verbrande huid door de zon?

Bij een licht verbrande huid door de zon is de huid verbrand door blootstelling aan teveel ultraviolette straling (UV-straling) van de zon. Zonnestraling bestaat uit UV-A en UV-B licht. Waar UV-A straling met name kan zorgen voor huidveroudering en mogelijk zonneallergie, kan UV-B straling leiden tot een licht verbrande huid.

Bij een licht verbrande huid kan de huid wat trekkerig en warm aanvoelen en kan de huid rood worden. Je huid heeft dan vaak behoefte aan verkoeling en verzorging.

Hoe ontstaat een licht verbrande huid?

Een licht verbrande huid ontstaat als je huid teveel en te lang zon krijgt. Bij een korte blootstelling aan de zon maakt je huid al pigment aan om zich te beschermen tegen de schadelijke UV-straling. Maar bij langdurige blootstelling kan je huid zich niet meer voldoende beschermen, waardoor je huid licht verbrandt.

Sommige lichaamsdelen zijn extra gevoelig voor lichte verbranding. Dit zijn met name je gezicht, bovenkant van de borst, hoofdhuid, oren, nek, schouders en voeten. Daarnaast heeft je huidtype invloed: hoe lichter je huid, hoe sneller je een licht verbrande huid krijgt.

Wat te doen bij een licht verbrande huid

Als je merkt dat je huid al lichtelijk aan het verbranden is, ga dan direct uit de zon. Zoek de zon pas weer op als je huid niet meer rood en gevoelig is. Je kan een licht verbrande huid eventueel koelen met natte doeken of een verkoelende lotion. Naast de verkoelende invloed helpt een aftersun ook om het vochtgehalte van je huid op peil te houden.

Om (opnieuw) een licht verbrande huid te voorkomen, is het verstandig om het zonnen langzaam op te bouwen. Begin, afhankelijk van de huidtype, bijvoorbeeld de eerste dag met maximaal 15 minuten in de zon, de volgende dag een half uur, de dag erna een uur, enzovoort. Ga nooit onbeschermd in de zon en vermijd de zon op het heetste moment van de dag (tussen 12 en 15 uur ’s middags). Draag zoveel mogelijk bedekkende kleding en smeer je altijd in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

Wanneer naar je huisarts

Neem contact op met je huisarts als je klachten hebt en/of je je niet lekker voelt.

Een licht verbrande huid bij je kindje

De huid van je kindje is nog in ontwikkeling. Daarom is het extra belangrijk om de kinderhuid goed te beschermen tegen de schadelijke werking van UV-straling. Een aantal tips die hierbij kunnen helpen:

  • Laat je kindje zoveel mogelijk in de schaduw spelen. Baby’s en kinderen tot 1 jaar houd je het liefst helemaal uit de directe zon.
  • Smeer je kindje altijd in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor als de zon schijnt en je kindje naar buiten gaat.
  • Trek je kindje (luchtige) kleding aan die de huid zoveel mogelijk bedekt.
  • Zet je kindje een hoed of pet op om de hoofdhuid te beschermen.

Is de huid van je kindje toch licht verbrand? Haal je kindje dan zo snel mogelijk uit de zon. Zorg ervoor dat je kindje genoeg drinkt. Je kunt de huid eventueel koelen met een natte handdoek of een verkoelende lotion.

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Traditioneel kruidengeneesmiddel. Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671