Advies Huid Baby & Kind

Luieruitslag

Heeft je kindje luieruitslag en wil je weten wat je hierbij kan doen? Lees hier ons advies!
VSM algemeen
Geplaatst op 1 augustus 2022

Dit is een informatiepagina. VSM heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

Wat is luieruitslag?

Luieruitslag is een vorm van smetplekken bij baby’s en is eigenlijk niets anders dan rode en schrale billetjes. Baby’s die luiers dragen, kunnen hier mee te maken krijgen. Luieruitslag is niet gevaarlijk of besmettelijk, maar je baby kan er wel veel last van hebben. De huid kan namelijk ook pijnlijk worden of een beetje kapot gaan.

Oorzaken van luieruitslag

Luieruitslag wordt veroorzaakt door ontlasting en urine, en bepaalde stoffen die hierin zitten. Een baby plast zo’n 14 keer per dag, waardoor de huid onder de luier vaak vochtig is. Hierdoor kunnen de babybilletjes week worden en kan er een rode, schrale huid ontstaan. Het wrijven van de luier langs de billen kan de luieruitslag verergeren, zeker in het geval van een vieze luier. 

Wat te doen bij luieruitslag

Onderstaande tips kunnen helpen om de luieruitslag over te laten gaan:

  • Houd de babybilletjes droog door de luier vaak genoeg te verschonen. Zo voorkom je dat de billetjes langere tijd achter elkaar vochtig zijn en de stoffen in de ontlasting en urine de kans krijgen om de babyhuid te prikkelen.
  • Laat je kindje gerust een poosje in z’n blote billen liggen om de billetjes aan de lucht te laten drogen.
  • Maak bij elke luierwisseling de babybilletjes goed schoon. Gebruik lauw water en zachte babydoekjes, zonder zeep of parfum.
  • Smeer de billetjes bij elke schone luier in met een verzorgende emulsie of zalf.

Wanneer met je kindje naar je huisarts

Normaal gezien is het niet nodig om met luieruitslag naar de huisarts te gaan. Vraag je huisarts wel om advies als de luieruitslag erger wordt of als je kindje veel pijn heeft.

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671