Advies Huid Baby & Kind

Vaccinaties

Wil je meer informatie over vaccinaties bij je kindje en mogelijke bijwerkingen? Lees dan verder!
VSM algemeen
Geplaatst op 13 juni 2022

Dit is een informatiepagina. VSM heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

Wat zijn vaccinaties?

Ruim 90% van alle ouders in Nederland laat hun kinderen vaccineren tegen kinderziektes. Deze vaccinaties (inentingen) zijn onderdeel van het rijksvaccinatieprogramma. Vaccinaties zijn bedoeld om infectieziektes te verminderen of te laten verdwijnen.

Bij een vaccinatie wordt een kleine hoeveelheid dode of afgezwakte ziektekiemen in het lichaam van je kindje gespoten. Je kindje krijgt de ziekte zelf dan niet, maar het lichaam krijgt wel een seintje dat het antistoffen moet aanmaken. Zo bouwt je kindje weerstand op tegen die ziekte.

Bijwerkingen van vaccinaties

Natuurlijk is een prikje voor je kindje niet altijd fijn. In sommige gevallen kan het redelijk pijn doen en kan je kindje ook wat andere klachten krijgen, zoals:

  • Hangerig zijn
  • Lichte verhoging
  • Meer huilen dan normaal
  • Moeite hebben om het geprikte armpje of beentje te gebruiken
  • Pijn, roodheid en/of zwelling rond de prikplek
  • Veel slapen of juist onrustig slapen

Wat te doen bij vaccinaties

We hebben een aantal tips voor je om de vaccinatie bij je kindje zo aangenaam mogelijk te maken.

Voed je baby vóór de vaccinatie. Zo zal je kindje eerder in slaap vallen na de prik. Tijdens de prik is het belangrijk dat je zelf rust uitstraalt. Als jij ontspannen bent, zal je kindje dit ook eerder zijn. Neem daarnaast een knuffel of speeltje mee ter afleiding. Een knuffel kan natuurlijk ook troost bieden aan je kindje tijdens en na de prik.

Is de vaccinatie achter de rug? Verwen je kindje met wat extra drinken en een lekkere knuffel, dat heeft jouw dappere kleintje nu wel verdiend! Zorg daarna voor afleiding door samen iets leuks te doen.

Wanneer met je kindje naar je huisarts

Meestal is het niet nodig om met bijwerkingen langs de huisarts te gaan. Sommige bijwerkingen komen zelden voor. Met deze bijwerkingen is het wel belangrijk om contact op te nemen met je huisarts:

  • Heftige huiduitslag
  • Koortsstuipen
  • Verkleuring van de huid van de benen
  • “Gewone” klachten, zoals hangerig of huilerig zijn of koorts, duren langer dan 3 dagen.

Bij deze bijwerkingen na een vaccinatie is het belangrijk om naast je huisarts het consultatiebureau of de GGD te informeren over de bijwerkingen. Wil je een compleet overzicht wanneer je contact op moet nemen met je huisarts? Lees dan de speciale informatiepagina op thuisarts.nl over koorts (en andere bijwerkingen na vaccinaties).

Bron: thuisarts.nl en ggdhvb.nl

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671