Advies Baby & Kind Maag & Darmen

Winderigheid bij je kindje

Heeft je kindje winderigheid en wil je weten wat je kan doen? Lees hier ons advies!
VSM algemeen
Geplaatst op 1 augustus 2022
Dit is een informatiepagina. VSM heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

Wat is winderigheid bij je kindje?

Alle extra lucht die je kindje binnenkrijgt tijdens bijvoorbeeld de voeding, moet er ook weer uit. Een boertje laten na afloop gaat bijna vanzelf, maar deze overtollige lucht moet er ook uit in de vorm van windjes. Winderigheid gaat vaak gepaard met darmkrampjes. Dit komt doordat veel lucht zich ophoopt in het maag-darmkanaal tijdens het drinken. Doordat baby’s nog moeten ‘leren’ om windjes te laten, kan je kleintje naast darmkrampjes ook last hebben van buikpijn en een opgeblazen gevoel (een opgezette buik).

Oorzaken van winderigheid bij je kindje

Winderigheid kan ontstaan door:

  • Een voedselallergie
  • Het dieet van de moeder (in het geval van borstvoeding)
  • Te gulzig drinken
  • Te veel voeding
  • Verandering van voeding

Wat te doen bij winderigheid bij je kindje

Het is normaal en zelfs gezond dat je kindje windjes laat. Lijkt je kindje er veel last van te hebben? Probeer je kindje zo rustig mogelijk te laten drinken. Gebruik bijvoorbeeld een speen met een kleiner gaatje of las een extra pauze in tijdens het voeden, waarbij je je baby laat boeren. Ga ook je eigen voedingspatroon eens na als je borstvoeding geeft. Voedingsmiddelen als knoflook, kool, paprika en ui kunnen zorgen voor extra darmkrampjes en winderigheid bij je kindje.

Wanneer met je kindje naar de huisarts

Normaal gezien is het niet nodig om bij winderigheid naar je huisarts te gaan. Een arts raadplegen is alleen nodig als je kindje langere tijd of steeds meer last heeft van buikpijn of als de ontlasting van kleur verandert.

Bron: Farmaline.be en 24baby.nl

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671