Advies Baby & Kind Huid

Berg

Wil jij weten wat berg is, hoe het ontstaat en wat je kan doen bij berg? Lees hier ons advies!
VSM algemeen
Geplaatst op 28 juli 2022

Dit is een informatiepagina. VSM heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

Wat is berg?

Berg is een veelvoorkomend babykwaaltje. Het is een vorm van eczeem en ziet er uit als een dikke, vettige, gelige schilfering. Meestal zit het op het voorhoofd, bij de wenkbrauwen, tussen de neus en wangen of achter de oren. Berg is heel onschuldig en niet besmettelijk. Je baby heeft er gelukkig geen last van!

Oorzaken van berg

Over de oorzaak van berg is weinig bekend. Waarschijnlijk ontstaat het door talgklieren die extra actief zijn en teveel talg produceren. Dit kan ervoor zorgen dat bepaalde huidcellen (zogenoemde gistcellen) sneller groeien en uiteindelijk de huid irriteren, omdat het er heel veel zijn. Door de huidirritatie krijgt je kindje een rode huid en gelige, vettige schilfers.

Wat te doen bij berg

Berg verdwijnt gelukkig vanzelf, maar het ziet er niet altijd even fraai uit. Als ouder wil je het liefst dat het zo snel mogelijk verdwijnt. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van een babyshampoo of babyolie. Dit maakt de schilfers week, waardoor je de schilfers voorzichtig weg kan vegen met bijvoorbeeld een zachte borstel. Het zachtjes masseren van de huid helpt ook om de schilfers los te maken.

Littekens na berg

Soms kan het zijn dat de berg verdwenen is, maar er een litteken achter blijft. Verzorg de plek dan met een littekencrème. Het litteken zal nooit helemaal verdwijnen, maar met de littekencrème verzacht je de huid en houd je de huid soepel. Dit helpt de zichtbaarheid van het litteken te verminderen.

Wanneer naar je huisarts

Als je niet zeker weet of de schilfering bij je baby berg is, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Doe dit ook als de huid ontstoken raakt of als je kindje er toch veel last van lijkt te hebben (bijvoorbeeld door jeuk).

Bron: 24baby.nl en Thuisarts.nl

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671