Huid

Litteken

Wat is een litteken 

Iedereen heeft wel ergens op het lichaam één of meer littekens. De meeste zijn klein en bijna onzichtbaar, maar sommige zijn groter en dat zou invloed kunnen hebben op je zelfvertrouwen. Door je huid te verzorgen kunnen ze minder zichtbaar worden.

Littekens kunnen bijvoorbeeld ontstaan na een valpartij, snijwond, schaafwond, brandwond, ziekte of een operatie. Ze zijn een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces van de huid en verschijnen als de huid zich herstelt.
Soms sluiten de randen van de huid niet meer goed tegen elkaar. In plaats van het oorspronkelijke weefsel komt er stug bindweefsel voor in de plaats: een litteken.

Nieuwe littekens hebben kenmerken als:

 • Rode en dikke huid
 • Geprikkelde huid
 • Verkleurde huid

Door je huid te verzorgen kan je het herstellend vermogen van de huid ondersteunen en de zichtbaarheid helpen verminderen.

Bestaande littekens

Bestaande littekens verdwijnen meestal niet helemaal, maar de kleur kan bijtrekken en de huid wordt vaak vlakker. Door je huid in goede conditie te houden met een verzorgende crème zal je de zichtbaarheid ook helpen verminderen.

Wat te doen bij een litteken

Je kunt direct starten met de verzorging als de huid gesloten is. Tot ongeveer 1,5 jaar na het ontstaan van een litteken is deze nog aan verandering onderhevig. Grotere  littekens zouden kunnen verminderen door bindweefselmassage. Ook bestaan er verschillende  professionele technieken waarmee grotere littekens behandeld kunnen worden. Dit gebeurt meestal door een dermatoloog (huidarts) of plastisch chirurg.

Ons advies

  Calendulan littekencrèmeVerzorgingsproduct

  Calendulan littekencrème

  12345
  166 stemmen

  Voor de verzorging van nieuwe en bestaande littekens. Met Calendula officinalis. 

  Bekijk product

  Littekens door acne

  Als je acne hebt is het verstandig de huid zoveel mogelijk met rust te laten. Was je huid met lauw water en dep het daarna voorzichtig droog. Overmatig wassen  kan de huid prikkelen en acne verergeren. Ook het dragen van make-up wordt afgeraden als je acne hebt. Cosmetica kunnen stoffen bevatten die het ontstaan van acne bevorderen. Het uitknijpen van puistjes is ook geen oplossing voor acne. Door het knijpen of krabben kunnen nieuwe puistjes en littekens ontstaan. 

  Wanneer naar je huisarts

  Als je klachten krijgt in de vorm van bijvoorbeeld een ontsteking dan kan je het beste contact opnemen met je huisarts. Doe dit ook als je je litteken professioneel wilt laten behandelen door bijvoorbeeld een dermatoloog/chirurg.

  Tips om de zichtbaarheid te verminderen

  • Huid laten rusten. Hoe groot de verleiding soms ook is, pulk niet aan je (helende) huid. De kans bestaat dat je  het weer openhaalt en daar wordt een litteken vaak niet mooier van.
  • Masseren. Door je huid te masseren wordt het herstel van je huid ondersteund.
  • Verzorg je huid van binnenuit. Een gevarieerd eetpatroon en voldoende drinken zijn belangrijk voor de conditie van je huid.  

  Litteken bij je kindje

  Je hoopt natuurlijk dat je kleintje niets overkomt, maar je weet ook: “opgroeien gaat met vallen en opstaan”. Ook bij je kleintje kan bijvoorbeeld door een valpartij een litteken ontstaan. Of door het krabben aan plekjes als waterpokken of insectenbeten. Littekens bij je kleintje kan je ook verzorgen met Calendulan littekencrème om de zichtbaarheid te helpen verminderen.

  Wanneer met je kindje naar je huisarts

  Als een nieuw litteken bij je kindje andere verschijnselen geeft dan kan je het beste contact opnemen met je huisarts.


  Meer weten?

  Bel gratis advieslijn

  0800 - 9011

  Start een chat

  Stuur een e-mail

  [email protected]

  KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur