Advies Huid

Brandwonden

Heb je een brandwond en wil je weten wat je kan doen? Lees hier ons advies!
VSM algemeen
Geplaatst op 29 juli 2022

Dit is een informatiepagina. VSM heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

Wat zijn brandwonden?

Een brandwond is een specifieke huidverwonding, die al kan ontstaan bij een temperatuur vanaf 40°C. De ernst van de wond wordt bepaald door verschillende factoren, zoals diepte van de wond, inwerkingstijd van de hitte op de huid, temperatuur, je leeftijd, de oorzaak en welk lichaamsdeel is verbrand. Er zijn 3 verschillende soorten brandwonden:

 • Eerstegraads verbranding
  De huid is nog intact, waardoor het geen brandwond, maar een verbranding wordt genoemd. Deze verbranding kan bijvoorbeeld ontstaan doordat je te lang onbeschermd in de zon hebt gezeten. Kenmerken zijn een roze/rode, droge en geprikkelde tot pijnlijke huid. De symptomen verdwijnen meestal na een paar dagen vanzelf.
 • Tweedegraads brandwond
  De opperhuid is beschadigd tot in de lederhuid. Hierdoor wordt je huid op die plek rood, pijnlijk en nat. Soms ontstaan er ook blaren.
 • Derdegraads brandwond
  De opperhuid en lederhuid zijn beschadigd tot in het onderhuids vetweefsel. Doordat de wond zo diep is, zijn de zenuwuiteinden kapot en doet de wond nauwelijks tot geen pijn. Wel zitten er vaak tweedegraads brandwonden omheen die pijnlijk zijn. Een derdegraads brandwond is wit of beige tot donkerbruin van kleur en voelt droog, leerachtig en stug aan.

Oorzaken van brandwonden

Een brandwond kan ontstaan door direct contact met vuur, maar bijvoorbeeld ook door contact met chemische stoffen, elektriciteit, hete olie of vloeistof, stoom of wrijving. Door te lang of onbeschermd in de zon te zitten, kan verbranding ontstaan.

Wat te doen bij brandwonden

Het beste is natuurlijk om brandwonden te voorkomen, maar in huis zit een ongeluk soms in een klein hoekje. Met een paar aanpassingen kan je het risico in een aantal dagelijkse situaties zoveel mogelijk verkleinen:

 • Gebruik altijd ovenhandschoenen als je iets uit de oven haalt.
 • Pas op voor stoom bij het afgieten van gekookte groenten, aardappelen, pasta of rijst.
 • Zet pannen tijdens het koken altijd zoveel mogelijk op de achterste pitten.
 • Zet hete koffie en thee niet op de rand van de tafel, maar in het midden.

Heb je je toch verbrand? Houd dan het betreffende lichaamsdeel minimaal 10 minuten onder lauw, zacht stromend water. Door onmiddellijk met lauw water te koelen, voorkom je dat een eerstegraads verbranding overgaat in een tweedegraads brandwond. Op de website van Brandwondenzorg Nederland lees je meer over eerste hulp bij brandwonden, ook bij jonge kinderen.

Litteken na een brandwond

Als een brandwond op je huid eenmaal dicht en genezen is, blijft er vaak nog een litteken achter. Dit litteken kun je verzorgen. Het litteken zal nooit helemaal verdwijnen, maar door het goed te verzorgen en het soepel te houden kan de zichtbaarheid van het litteken verminderen.

Wanneer naar je huisarts

Een eerstegraads verbranding kan overgaan in een tweedegraads brandwond. De hitte dringt dan nog dieper in de huid en er kunnen blaren ontstaan. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Ook in de volgende situaties is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts:

 • De brandwond is groter dan de helft van je hand.
 • De brandwond is tweede- of derdegraads.
 • De klachten worden na een paar dagen niet minder of verergeren zelfs.
 • Er is risico op een inwendige verbranding, bijvoorbeeld na het inademen van stoom.

Brandwonden bij je kindje

De meeste brandwonden bij kinderen ontstaan door heet water, bijvoorbeeld door een kop thee die van tafel valt of heet water dat uit de kraan spat. Bij een verbranding is het belangrijk om de huid direct te koelen. Dit doe je minimaal 10 minuten met lauw, zacht stromend kraanwater. Zorg er ook voor dat kleding niet in de brandwond plakt. Op de website van Brandwondenzorg Nederland vind je een animatievideo over eerste hulp bij brandwonden bij kleine kinderen.

Wees extra oplettend in risicovolle situaties om de kans op brandwonden te verkleinen, bijvoorbeeld tijdens het koken. Zorg dat hete vloeistoffen buiten het bereik van je kindje staan. Dit geldt ook voor schoonmaakmiddelen. Als je kindje dit binnenkrijgt, kan er binnenin verbranding ontstaan. Wees als laatste voorzichtig met elektriciteit en zonlicht, wat ook beide voor verbranding kan zorgen.

Wanneer met je kindje naar de huisarts

Als een brandwond ontstaat, is het belangrijk om verdere verbranding direct te voorkomen en daarna zo snel mogelijk te koelen. Neem tijdens of na het koelen contact op met je huisarts als:

 • De brandwond groter is dan de helft van de hand van je kindje.
 • De brandwond tweede- of derdegraads is. Dit herken je bijvoorbeeld aan blaren, vocht of een witte of beige tot donkerbruine kleur.
 • De klachten niet minder worden of zelfs verergeren.
 • Je kindje nog erg jong is (onder de 6 jaar).
 • Je niet weet niet hoe de brandwond is ontstaan.

Wil je meer informatie over brandwonden bij kinderen? Lees dan de speciale pagina over dit onderwerp op Thuisarts.nl.

Wanneer naar je huisarts

Neem contact op met je huisarts als je huid blauw verkleurt zonder duidelijke oorzaak. Natuurlijk kan je ook altijd naar je huisarts als je het niet vertrouwt.

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671