Dit is een informatiepagina. VSM heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Een brandwond is een specifieke huidverwonding, die al kan ontstaan bij een temperatuur vanaf 40°C. De ernst van de wond wordt bepaald door verschillende factoren, zoals diepte van de wond, inwerkingstijd van de hitte op de huid, temperatuur, je leeftijd, de oorzaak en welk lichaamsdeel is verbrand. Er zijn 3 verschillende soorten brandwonden:
Een brandwond kan ontstaan door direct contact met vuur, maar bijvoorbeeld ook door contact met chemische stoffen, elektriciteit, hete olie of vloeistof, stoom of wrijving. Door te lang of onbeschermd in de zon te zitten, kan verbranding ontstaan.
Het beste is natuurlijk om brandwonden te voorkomen, maar in huis zit een ongeluk soms in een klein hoekje. Met een paar aanpassingen kan je het risico in een aantal dagelijkse situaties zoveel mogelijk verkleinen:
Heb je je toch verbrand? Houd dan het betreffende lichaamsdeel minimaal 10 minuten onder lauw, zacht stromend water. Door onmiddellijk met lauw water te koelen, voorkom je dat een eerstegraads verbranding overgaat in een tweedegraads brandwond. Op de website van Brandwondenzorg Nederland lees je meer over eerste hulp bij brandwonden, ook bij jonge kinderen.
Litteken na een brandwond
Als een brandwond op je huid eenmaal dicht en genezen is, blijft er vaak nog een litteken achter. Dit litteken kun je verzorgen. Het litteken zal nooit helemaal verdwijnen, maar door het goed te verzorgen en het soepel te houden kan de zichtbaarheid van het litteken verminderen.
Een eerstegraads verbranding kan overgaan in een tweedegraads brandwond. De hitte dringt dan nog dieper in de huid en er kunnen blaren ontstaan. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Ook in de volgende situaties is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts:
De meeste brandwonden bij kinderen ontstaan door heet water, bijvoorbeeld door een kop thee die van tafel valt of heet water dat uit de kraan spat. Bij een verbranding is het belangrijk om de huid direct te koelen. Dit doe je minimaal 10 minuten met lauw, zacht stromend kraanwater. Zorg er ook voor dat kleding niet in de brandwond plakt. Op de website van Brandwondenzorg Nederland vind je een animatievideo over eerste hulp bij brandwonden bij kleine kinderen.
Wees extra oplettend in risicovolle situaties om de kans op brandwonden te verkleinen, bijvoorbeeld tijdens het koken. Zorg dat hete vloeistoffen buiten het bereik van je kindje staan. Dit geldt ook voor schoonmaakmiddelen. Als je kindje dit binnenkrijgt, kan er binnenin verbranding ontstaan. Wees als laatste voorzichtig met elektriciteit en zonlicht, wat ook beide voor verbranding kan zorgen.
Als een brandwond ontstaat, is het belangrijk om verdere verbranding direct te voorkomen en daarna zo snel mogelijk te koelen. Neem tijdens of na het koelen contact op met je huisarts als:
Wil je meer informatie over brandwonden bij kinderen? Lees dan de speciale pagina over dit onderwerp op Thuisarts.nl.
Neem contact op met je huisarts als je huid blauw verkleurt zonder duidelijke oorzaak. Natuurlijk kan je ook altijd naar je huisarts als je het niet vertrouwt.
Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.
VSM geeft je kracht uit de natuur.
Heel Biologische
Geneesmiddelen B.V.
Willem Alexanderlaan 45
4532 DB Terneuzen
[email protected]
0115 - 563 200