Advies Huid

Droge huid

Heb je een droge huid? Wil je weten waarom je huid droog is en wat je kan doen? Lees hier ons advies!
Geplaatst op 29 juli 2022

Wat is een droge huid?

Een droge huid ontstaat wanneer je huid te weinig talg, ofwel huidvet, aanmaakt.  Als de hoeveelheid huidvet vermindert, wordt de huid makkelijker doorlaatbaar voor water. Dit kan weer leiden tot een verstoorde balans van de vochthuishouding in de huid, waardoor de huid uitdroogt. Een droge huid wordt vaak rood en ruw. Ook kunnen er schilfers en kloven ontstaan. Een droge huid is kwetsbaar en erg gevoelig. Je hebt bijvoorbeeld een verhoogde kans op eczeem.

Oorzaken van een droge huid

De meest voorkomende oorzaken van een droge huid zijn:

 • Erfelijke invloeden
  Sommige mensen hebben van nature een droge of (eczeem-)gevoelige huid.
 • Het weer
  Gure wind en (vries)kou zorgen voor een droge lucht. Daarom heb je in de winter een hogere kans op een droge huid. De verwarming die dan binnen lekker aanstaat, is ook niet goed voor je huid. De verwarming zorgt voor een droge lucht, waardoor het vocht in je huid sneller verdampt.
 • Lang douchen
  Door lang douchen of badderen of heel vaak jezelf wassen kan je huid uitdrogen. Je wast namelijk de natuurlijke vetlaag van je huid af.
 • Leefstijl
  Ongezond eten, roken of weinig drinken kan leiden tot een droge huid.
 • Zeep
  Zeep, in bijvoorbeeld shampoo en afwasmiddel, zorgt ervoor dat de hoeveelheid huidvet afneemt. Als je veel zeep gebruikt, heb je dus een grotere kans op een droge huid.
 • Zwangerschap
  Tijdens een zwangerschap heb je te maken met hormonale veranderingen, waardoor ook de conditie van je huid kan veranderen. Hierdoor kan de huid droog aanvoelen. 

Wat te doen bij een droge huid

Het liefste voorkom je natuurlijk dat je huid uitdroogt. Wat kan helpen om geen droge huid te krijgen?

 • Douche niet te lang en te warm en gebruik zo min mogelijk zeep of shampoo.
 • Drink iedere dag minimaal 1,5 liter vocht, bij voorkeur water, koffie of thee.
 • Eet gezond en gevarieerd.
 • Kleed jezelf warm aan als het buiten koud is. Zo bescherm je je huid.
 • Scrub en smeer na het douchen met een verzorgende crème of zalf. Dit maakt je huid soepel en glad en houdt de vochthuishouding in je huid in balans. Gebruik bijvoorbeeld Cardiflor crème of Cardiflor zalf.
 • Zet de temperatuur van de verwarming niet te hoog zodat de lucht binnen niet te droog wordt.

Toch een droge huid? Probeer er dan zeker niet aan te krabben of wrijven! Extra verzorging met een hydraterende crème of zalf is juist wel aan te raden. Als je vaak last hebt van een droge huid, kan je ook eens proberen om een wasmiddel zonder geur- en kleurstoffen te gebruiken. Deze stoffen kunnen na het wassen namelijk achterblijven op je kleding en je huid irriteren.

Wanneer naar je huisarts

Neem contact op met je huisarts als je klachten erger worden, je het idee hebt dat er meer aan de hand is of genomen voorzorgsmaatregelen niet werken.

Droge huid bij je kindje

Kinderen hebben snel last van droge wangen en een schrale huid, zeker in de zomer wanneer ze veel buiten spelen en zwemmen. Zowel zon als water zijn een aanslag voor de kwetsbare kinderhuid, die een stuk dunner en gevoeliger is dan die van volwassenen. Ook zijn zweet- en talgklieren minder actief waardoor de barrièrefunctie beperkter is. Hierdoor kan de huid minder goed vocht vasthouden.

Maar ook in de winter kan de kwetsbare huid van je kindje bescherming gebruiken. De buitenlucht is dan droog door de kou en de binnenlucht is juist droog door de verwarming. Je kan voor de bescherming een zalf met een vette basis gebruiken, zoals onze Derma Calendulan zalf. Om uitdroging te voorkomen kan je je kindje hiermee insmeren als het uit bad komt. Als je naar buiten gaat, beschermt een laagje zalf de wangetjes tegen de koude, droge wind.

Wanneer met je kindje naar je huisarts

Neem contact op met je huisarts als de klachten lang aanhouden of erger worden, of als je denkt dat er mogelijke sprake is van eczeem.

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671