Advies Huid

Eikenprocessierups

Wil jij alles weten over de eikenprocessierups en wat je kan doen als je in contact bent gekomen met de brandharen van de eikenprocessierups? Lees hier ons advies!
Geplaatst op 29 juli 2022

Wat doet de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is een rups die zijn nesten graag in eikenbomen bouwt, zoals de naam eigenlijk al zegt. Na een aantal keer vervellen verandert hij in een nachtvlinder. Tijdens dit proces ontwikkelt de rups brandharen. De haren zijn zo klein, dat je ze met het blote oog nauwelijks kan zien. Tijdens het vervellen stoot de eikenprocessierups de brandharen ook weer af. Vervolgens blaast de wind de brandharen uit de nesten van de rupsen, soms tot wel 100 meter van de boom. Als je in contact komt met deze brandharen, kan je een reactie krijgen die gekenmerkt wordt door een rode en gevoelige huid.

Wat te doen bij contact met de brandharen?

Natuurlijk probeer je contact met de brandharen te voorkomen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door eikenbomen met nesten te vermijden, buiten niet op de grond te zitten en bedekkende kleding te dragen. Als je toch in aanraking bent geweest, hebben we een aantal tips voor je:

  • Probeer de brandharen niet van je huid te vegen of te wrijven. Je verspreidt de haren dan verder op de huid.
  • Probeer de brandharen zoveel mogelijk van je huid te verwijderen: spoel je huid af met (lauw) water of strip je huid met plakband.
  • Was gedragen kleding op minimaal 60 graden.
  • Gebruik een verzorgend en verkoelend middel voor je huid. Denk hierbij aan producten met kamfer, calendula en/of urtica (kleine brandnetel). Je kunt bijvoorbeeld Prrrikweg gel, Prrrikweg roller of Prrrikweg spray van VSM Kind voor gebruiken.

Wanneer naar je huisarts?

Als je het idee hebt dat je allergisch reageert, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Je kindje in contact met de eikenprocessierups

Natuurlijk speelt jouw kindje graag buiten als het mooi weer is. Houd zoveel mogelijk in de gaten dat het niet in een gebied speelt waar eikenbomen met nesten staan. Dit is niet altijd even makkelijk. Als het niet te warm is, kun je jouw kindje daarom een lange broek en een shirt met lange mouwen aantrekken. Zo komen de brandharen minder makkelijk op de huid. Daarnaast beschermt het direct tegen andere insecten en tegen zonnestraling!

Is je kindje toch in contact gekomen met de brandharen?

Gelukkig is dit meestal onschuldig. Probeer je kindje uit te leggen dat hij of zij er niet aan mag komen. Verwijder de brandharen zoveel mogelijk door de huid te spoelen met (lauw) water of te strippen met plakband. Daarna kun je een verzorgend en verkoelend middel voor de huid gebruiken.

Wanneer met je kindje naar je huisarts

Als je kindje een allergische reactie vertoont, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Traditioneel kruidengeneesmiddel. Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671