Advies Ogen

Geïrriteerde ogen

Heb jij geïrriteerde ogen en wil je weten wat je kan doen? Lees hier ons advies!
VSM algemeen
Geplaatst op 1 augustus 2022
Dit is een informatiepagina. VSM heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

Wat zijn geïrriteerde ogen?

Bij geïrriteerde ogen kunnen je ogen branden, jeuken, prikken, rood worden en aanvoelen alsof er iets in zit. Geïrriteerde ogen zijn vaak een gevolg van droge ogen. Bij droge ogen worden de ogen onvoldoende bevochtigd en dat kan leiden tot irritatie. Ook kan een ontstoken oog leiden tot een geïrriteerd gevoel.

Oorzaken van geïrriteerde ogen

Een aantal veelvoorkomende oorzaken van geïrriteerde ogen zijn:

  • Allergie, zoals hooikoorts
  • Contactlenzen
  • Droge lucht, bijvoorbeeld door airconditioning
  • Een vuiltje in je oog
  • Irriterende stoffen, zoals cosmetica of rook
  • Langdurig beeldschermwerk. Over het algemeen knipper je dan ongemerkt minder met je ogen, waardoor je ogen droger worden.
  • Stoffige omgeving

Wat te doen bij geïrriteerde ogen

Probeer er bewust van te zijn dat je regelmatig met je ogen knippert. Zo houd je je ogen vochtig. Probeer daarnaast zoveel mogelijk irriterende stoffen te vermijden. Als laatste is het belangrijk om niet in je ogen te wrijven. Dat kan de irritatie erger maken.

Wanneer naar je huisarts

Worden je geïrriteerde ogen veroorzaakt door iets dat in je oog zit en krijg je het er zelf niet uit? Neem dan contact op met de huisarts. Doe dit ook als je klachten erger worden of als er sprake is van bijvoorbeeld een oogontsteking die na een paar dagen nog niet minder geworden is.

Geïrriteerde ogen bij je kindje

Als je kindje geïrriteerde ogen heeft, komt dit vaak door een oogontsteking. Een oogontsteking bij kinderen is vaak het gevolg van een verkoudheid. Omdat kinderen vaak met de handjes in de ogen wrijven, verplaatsen ze zo het virus naar hun ogen. Een oogontsteking kan je herkennen aan een vies oog, rode ogen en geïrriteerde ogen. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Geïrriteerde ogen kunnen ook ontstaan als een symptoom van hooikoorts of een andere allergie.

Wanneer met je kindje naar de huisarts

Als de oogontsteking en de geïrriteerde ogen na een paar dagen niet minder worden of zelfs erger worden, is het verstandig om even langs je huisarts te gaan. Je kan ook contact opnemen met je huisarts als je vermoedt dat de geïrriteerde ogen een gevolg zijn van een allergie. De huisarts kan een allergietest uitschrijven om dit uit te sluiten. Heeft je kindje vaak last van geïrriteerde ogen zonder een duidelijke oorzaak? Ga dan ook even naar je huisarts voor advies.

Bron: thuisarts.nl en oogfonds.nl

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671