Luchtwegen

Verkoudheid

Wat is verkoudheid

Verkoudheid is een tamelijk onschuldige infectieziekte die wordt veroorzaakt door het verkoudheidsvirus. Het verkoudheidsvirus zorgt voor een ontsteking van het slijmvlies in de neus, bijholten en keel. De slijmvliezen produceren altijd een beetje vocht en slijm maar als ze ontstoken zijn maken ze extra slijm aan en worden ze dik. Door de ontsteking is het slijmvlies geïrriteerd en dit kan in je neus voor een niesprikkel en in je keel voor een hoestprikkel zorgen.

Oorzaken van verkoudheid

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus dat erg besmettelijk is. Besmetting kan plaatsvinden via de lucht door te hoesten of te niezen. Maar ook door huidcontact kan een virus zich makkelijk verspreiden door bijvoorbeeld een hand geven of zoenen. Het virus wordt gemakkelijk overgedragen op plaatsen waar mensen dicht op elkaar zijn en waar slecht geventileerd wordt. De incubatietijd, de periode van besmetting totdat de eerste ziektesymptomen zich aandienen, bedraagt 2 tot 3 dagen. Als je een paar keer achter elkaar verkouden wordt, gaat het elke keer om een ander virus.

Symptomen van verkoudheid

Wat te doen bij een verkoudheid

Een verkoudheid gaat vanzelf over en duurt over het algemeen ongeveer een week. Door tijdens een verkoudheid extra goed op hygiëne te letten, voorkom je dat je anderen besmet.

Ons advies

  Tips bij verkoudheid voor jezelf en je kindje

  • Houd de weerstand van jezelf en van je kindje op peil door gezonde voeding en voldoende nachtrust.
  • Houd bij hoesten of niezen een papieren zakdoek voor je mond.
  • Geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest of nies dan in de plooi van je elleboog.
  • Was regelmatig je handen.
  • Vermijd roken omdat dit je slijmvliezen extra kan irriteren en ervoor kan zorgen dat je klachten langer blijven duren.
  • Stomen kan helpen om je klachten te verminderen.
  • Zorg ervoor dat je genoeg frisse lucht krijgt door de ramen regelmatig open te zetten.
  • Blijf in beweging en ga bij voorkeur naar buiten. 
  • Neem extra rust. Ga lekker op tijd naar bed en probeer voldoende te slapen. Goed voor je weerstand en je herstel.

  Wat is het verschil tussen griep en verkoudheid

  Griep en verkoudheid worden veroorzaakt door een ander soort virus. Bij een verkoudheid kun je je misschien wat ‘grieperig’ voelen, maar na een paar dagen verdwijnt dit meestal al.
  Griep gaat vaak gepaard met koorts, koude rillingen, hoofdpijn, keelpijn, spierpijn over het hele lichaam en een slap gevoel. Als je geveld bent door de griep ben je al gauw een week uit de running.

  Wanneer naar je huisarts

  Vaak hoef je bij een verkoudheid geen huisarts te raadplegen. Als je naast de verkoudheid ook hoge koorts hebt die langer dan 3 dagen duurt, ernstig benauwd of suf wordt, of je erg ziek voelt, is dat wel verstandig. 

  Verkoudheid bij je kindje

  Je kent het wel, je kindje heeft tranende oogjes en een snottebel die maar blijft terugkomen. De weerstand van je kindje tegen virussen en bacteriën is nog onvoldoende opgebouwd waardoor het vatbaarder is voor een verkoudheid dan volwassenen. Het virus dat verkoudheid veroorzaakt is erg besmettelijk. Besmetting kan plaatsvinden via de lucht (hoesten, niezen) of door huidcontact (handje geven, knuffelen, kusje geven). Het virus wordt gemakkelijk overgedragen op scholen en kinderdagverblijven omdat kinderen daar dicht op elkaar zitten. Een veelvoorkomende klacht bij verkoudheid bij kinderen is oorpijn. Oorpijn bij kinderen jonger dan 5 jaar komt bijna altijd door een middenoorontsteking.

  Wil je weten welk product VSM adviseert bij verkoudheid bij je kindje? Neem contact op met onze experts.

  Wanneer met je kindje naar je huisarts 

  Bij een gewone verkoudheid hoef je niet naar je huisarts. Als je kindje naast de verkoudheid last heeft van benauwdheid, piepende ademhaling of sufheid, of als je kindje minder dan de helft van normaal drinkt, is het belangrijk om een arts te waarschuwen. Wees alert als je kindje koorts krijgt of zieker wordt.


  Meer weten?

  Bel gratis advieslijn

  0800 - 9011

  Start een chat

  Stuur een e-mail

  [email protected]

  KOAG 105-0212-0124 | © VSM