Huid

Brandwonden

Wat is een brandwond

Als je je ergens aan brandt kan er een brandwond op die plek ontstaan. Dit zijn specifieke huidverwondingen en kunnen in het ergste geval zorgen voor blijvende schade. De ernst van de wond hangt onder andere af van de temperatuur, de inwerkingstijd van de hitte op de huid, de diepte van de wond, de oorzaak van de verbranding, de leeftijd van het slachtoffer en het lichaamsdeel dat is verbrand. De huid kan al beschadigen  bij een temperatuur die hoger is dan 40°C.

Er zijn verschillende soorten brandwonden:

 • Eerstegraads verbranding: bij een eerstegraads verbranding is de huid nog intact waardoor het geen brandwond maar een verbranding wordt genoemd. Dit soort verbranding kan bijvoorbeeld ontstaan doordat je te lang onbeschermd in de zon hebt gezeten en zorgt voor een roze/rode, droge en geprikkelde tot pijnlijke huid. De verbrandingsverschijnselen verdwijnen meestal na een paar dagen vanzelf.
 • Tweedegraads brandwond: bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond is de opperhuid beschadigd tot in de lederhuid. Hierdoor wordt je huid op die plek rood, pijnlijk en nat en ontstaan er soms zelfs blaren. Bij een diepe tweedegraads brandwond is de lederhuid nog meer aangetast.
 • Derdegraads brandwond: hierbij zijn de opperhuid en de lederhuid volledig beschadigd tot in het onderhuids vetweefsel. Doordat de wond zo diep is zijn de zenuwuiteinden kapot en doet de wond nauwelijks tot geen pijn. Wel zitten er vaak tweedegraads brandwonden omheen die pijnlijk zijn. Een derdegraads brandwond is wit, beige tot donkerbruin van kleur en voelt droog, leerachtig en stug aan.

Oorzaken van een brandwond

Een brandwond kan veroorzaakt worden door direct in aanraking te komen met vuur, maar ook door bijvoorbeeld (huid-)contact met stoom, hete olie, hete vloeistof, elektriciteit, wrijving of chemische stoffen. Ook door bijvoorbeeld te lang of onbeschermd in de zon te zitten kan verbranding ontstaan.

Voorkomen van brandwonden

Het is natuurlijk altijd goed om oplettend te zijn. Maar soms gaat het mis. Hieronder een aantal tips:

 • Zet pannen tijdens het koken altijd zoveel mogelijk op de achterste pitten.
 • Zet hete thee en koffie niet op de rand van de tafel maar in het midden.
 • Gebruik altijd ovenhandschoenen om een warme ovenschotel uit de oven te halen.
 • Pas ook op voor stoom bij het afgieten van gekookte etenswaren.

Wat te doen bij brandwonden

Heb je je verbrand? Houd dan het betreffende lichaamsdeel minimaal tien minuten onder lauw, zacht stromend water. Zorg dat het water zachtjes over de verbrande plek vloeit. Door onmiddellijk met lauw water te koelen voorkom je dat een eerstegraads verbranding overgaat in een tweedegraads brandwond. Op Brandwondenzorg Nederland lees je meer over eerste hulp, met een duidelijke animatie-video om te weten hoe te handelen bij jonge kinderen. 

Wanneer naar je huisarts

Een eerstegraads verbranding kan overgaan in een tweedegraads brandwond. De hitte dringt dan nog dieper in de huid en er kunnen blaren ontstaan. Raadpleeg tijdens of na het koelen dan  je huisarts. Ook als de brandwond groter is dan de helft van de hand van degene die zich gebrand heeft of er na enkele dagen geen verbetering optreedt of de klachten verergeren, neem dan contact op met je huisarts. Bij tweedegraads en derdegraads brandwonden dient naast het koelen direct een arts gewaarschuwd te worden. Neem ook bij een (vermoedde) inwendige verbranding, bijvoorbeeld na het inademen van stoom, contact op met de huisarts.

Litteken door een brandwond

Heb je een brandwond op je huid en is de wond weer dicht en genezen dan blijft er vaak een litteken achter. Dit litteken kun je verzorgen met VSM Derma Calendulan littekencrème. Door de crème met licht masserende bewegingen aan te brengen stimuleer je de  doorbloeding van de huid. Deze crème ondersteunt het zelfherstellend vermogen van de huid. Zo kan Calendulan littekencrème de zichtbaarheid van het litteken helpen verminderen. 

Ons advies

  Calendulan littekencrèmeVerzorgingsproduct

  Calendulan littekencrème

  12345
  166 stemmen

  Voor de verzorging van nieuwe en bestaande littekens. Met Calendula officinalis. 

  Bekijk product

  Meer weten?

  Bel gratis advieslijn

  0800 - 9011

  Start een chat

  Stuur een e-mail

  [email protected]

  KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur