Huid

Droge huid

Wat is een droge huid

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam met een oppervlakte van gemiddeld meer dan 1,5 m2. Je huid beschermt je lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals zonlicht, schimmels en bacteriën. Daarnaast zorgt je huid er ook nog voor dat je lichaam op temperatuur blijft en laat het je pijn, kou en warmte voelen. Het is dan ook heel belangrijk je huid goed te verzorgen en tegen de schadelijke invloeden van buitenaf te beschermen.

Een droge huid ontstaat wanneer je huid te weinig talg (huidvet) aanmaakt. In je huid bevinden zich talgklieren die huidvet produceren. Wanneer de hoeveelheid huidvet afneemt, wordt de huid gemakkelijker doorlaatbaar voor water. Hierdoor kan de balans van de vochthuishouding in de huid verstoord worden en kan de huid uitdrogen. Wanneer je huid uitdroogt, kan je huid rood worden en er kunnen schilfers en kloofjes ontstaan.

Oorzaken van een droge huid

De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Zeep: zeep in producten zoals bijvoorbeeld shampoo en afwasmiddel zorgt ervoor dat de hoeveelheid huidvet afneemt. Als je veel in aanraking komt met (warm) water en zeep is de kans op een droge huid dus groter.
 • Weer en wind: Een gure wind, (vries)kou en droge lucht kunnen ook de oorzaak zijn van een droge huid in combinatie met de verwarming die binnen lekker aanstaat. De verwarming zorgt namelijk ook voor een droge lucht die kan zorgen voor uitdroging van de huid doordat het vocht in je huid sneller verdampt.
 • Erfelijke invloeden: bijvoorbeeld een eczeem-gevoelige huid
 • Leefstijl: ongezonde voeding, roken, te weinig vocht kunnen ook een oorzaak zijn.
 • Zwangerschap: tijdens de zwangerschap kan de conditie van je huid door hormonen veranderen. Hierdoor kan de huid soms droger aanvoelen. 

Wat te doen bij een droge huid

Ook voor je huid geldt natuurlijk dat het beter is om een droge huid te voorkomen. De volgende tips kunnen je hierbij helpen:

 • Douch niet te lang en te warm en gebruik zo min mogelijk zeep of shampoo.
 • Zorg ook dat je de temperatuur van de verwarming niet te hoog zet zodat de lucht binnen niet te droog wordt.
 • Als het buiten koud is, is het ook belangrijk je warm aan te kleden en zo je huid te beschermen.
 • Ook kan het gebruik van een beschermende crème of zalf bijdragen aan het in stand houden van de balans van de vochthuishouding in de huid.
 • Drink iedere dag minimaal 1,5 liter om de vochtbalans van het lichaam op peil te houden.
 • Gezond en gevarieerd eten.
 • Probeer een wasmiddel zonder geur- en kleurstoffen als je een droge en/of ruwe huid hebt. Geur- en kleurstoffen van reguliere wasmiddelen kunnen na het wassen op kleding achterblijven en zo je huid irriteren.
 • Niet krabben! Een droge huid kan vaak ook jeuken; verzorg je huid dan juist extra.
 • De huid rondom je ogen is het dunste stukje huid. Voor dit stukje kwetsbare huid kun je speciale oogcrèmes en oogserums gebruiken.
 • Droge (onder)benen kunnen zowel in de winter als in de zomer vervelend zijn. Scrubben en smeren houden je huid soepel en glad.

Ons advies

  Cardiflor zalfVerzorgingsproduct

  Cardiflor zalf

  12345
  35 stemmen

  Voor de gevoelige en zeer droge huid. Ook voor de verzorging van de eczeem-gevoelige huid.

  Bekijk product
  Cardiflor crèmeVerzorgingsproduct

  Cardiflor crème

  12345
  31 stemmen

  Voor de gevoelige en droge huid. Ook voor de verzorging van de eczeem-gevoelige huid.

  Bekijk product
  Calendulan zalfVerzorgingsproduct

  Calendulan zalf

  12345
  74 stemmen

  Voor de ruwe en schrale huid en voor de verzorging van kloven.

  Bekijk product

  Wanneer naar je huisarts

  Als je klachten erger worden en je het idee hebt dat er iets anders aan de hand is, neem dan contact op met je huisarts. Ook als genomen voorzorgmaatregelen niet werken.

  Droge huid bij je kindje

  Kinderen hebben snel last van droge wangen en een schrale huid. Zeker in de zomer wanneer ze veel buiten spelen en zwemmen met vriendjes. Zowel zon als water zijn een aanslag voor de kwetsbare kinderhuid, die een stuk dunner en teerder is dan die van volwassenen. Ook zijn zweet- en talgklieren minder actief waardoor de barrièrefunctie beperkter is. Hierdoor kan de huid minder goed vocht vasthouden.

  Ook in de winter als de lucht droog is; buiten door de kou en binnen door de verwarming. Een zalf gemaakt met een vette basis, zoals VSM Derma Calendulan zalf, kan de kwetsbare huid van je kindje dan  beschermen. Je kunt je kindje hier mee insmeren als het uit bad komt en de huid nog wat vochtig is. En als je naar buiten gaat beschermt een laagje zalf de wangetjes tegen de koude, droge wind.

  Wanneer met je kindje naar je huisarts

  Als de klachten lang aanhouden of erger worden, neem dan contact op met je huisarts. Ook als je denkt er mogelijke sprak is van eczeem.


  Meer weten?

  Bel gratis advieslijn

  0800 - 9011

  Start een chat

  Stuur een e-mail

  [email protected]

  KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur