Huid

Kwallenbeet

Wat is een kwallenbeet

Een kwal bestaat voor 98% uit water en beweegt zich voort door de stroming van het water omdat de kwal zelf bijna niet kan bewegen. Kwallen komen vooral voor in zout water. In Nederland leven er in de Noordzee en Waddenzee kwallen maar deze zijn gelukkig niet (levens)gevaarlijk.

Een kwallenbeet is niet zoals de naam zegt een beet van een kwal. Kwallen bijten namelijk niet, maar steken met hun tentakels. Op de tentakels van een kwal zitten netelcellen met gif die kapot springen op het moment dat ze worden aangeraakt. Wanneer je in aanraking komt met de tentakels van een kwal kan er een reactie ontstaan met zwelling, roodheid en  een geprikkelde huid tot gevolg. De reactie op  een kwallenbeet lijkt op de reactie na aanraking met een brandnetel. Gelukkig komen aan de Nederlandse kust geen echt gevaarlijke kwallen voor. Ingrijpen is daardoor alleen noodzakelijk als je een hevige allergische reactie krijgt.

Naast een kwallenbeet zijn er tijdens de zomermaanden veel insecten actief die gemeen kunnen steken. De meest voorkomende insectenbeten zijn:

 • Muggenbeet
 • Wespensteek
 • Bijensteek
 • Vlooienbeet

Wat te doen bij een kwallenbeet

Bij een kwallenbeet kun je de huid het beste afspoelen met zout water. Nooit met zoet water want dat kan de gifkliertjes juist activeren waardoor er restanten gif worden geïnjecteerd. Verwijder met een pincet of handschoen eventuele achtergebleven tentakels. Daarna kun je de huid met een natte doek koelen om de verschijnselen te verlichten.

Om een kwallenbeet te voorkomen is het verstandig om op het strand slippers of schoenen te dragen als de windrichting landinwaarts staat. Kwallen kunnen dan namelijk aanspoelen en op de kustlijn aanwezig zijn. Ook tijdens het zwemmen is voorzichtigheid geboden als er kwallen zijn.

Ons advies

  VSM Kind Prrrikweg sprayGezondheidsproduct

  VSM Kind Prrrikweg spray

  12345
  45 stemmen

  Grote wespenplaag op komst! Voor de verzorging van de geprikkelde en rode huid na...

  Bekijk product

  Wanneer naar je huisarts

  Als een kwallenbeet een hevige reactie geeft of misselijkheid, hoofdpijn of koorts tot gevolg heeft, is het noodzakelijk om je huisarts te raadplegen. Ook als de verschijnselen niet binnen een paar dagen verminderen of juist verergeren raden wij aan contact op te nemen met een arts.

  Kwallenbeet bij je kindje

  Het is zomer, de kinderen hebben vakantie en het zonnetje schijnt. Niets lekkerder dan een heerlijk dagje naar het strand met de kinderen. Helemaal bepakt en bezakt richting de zee, maar oh jee, er zijn kwallen, wat nu?

  Wat te doen bij een kwallenbeet bij je kindje

  Gelukkig komen aan de Nederlandse kust geen echt gevaarlijke kwallen voor.

  Bij een kwallenbeet kun je de huid het beste afspoelen met zout water. Nooit met zoet water want dat kan  de gifkliertjes juist activeren waardoor er restanten gif worden geïnjecteerd. Verwijder met een pincet of handschoen de achtergebleven tentakels en behandel de huid met een verzachtende zalf. Spoelen met azijn wordt niet meer aanbevolen in Nederland. De reacties blijken door azijn juist te verergeren. Bij steken van sommige tropische kwallen kan azijn echter levensreddend zijn.

  Handige tips

  • Let op of er kwallen zijn gesignaleerd voor je met je kindje de zee in gaat.
  • Vermijd aangespoelde kwallen.

  Wanneer met je kindje naar je huisarts

  Als een kwallenbeet voor eenovergevoeligheidsreactie zorgt bij je kindje  neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Ook als de verschijnselen niet binnen een paar dagen verminderen of juist verergeren raden wij aan een arts te waarschuwen.


  Meer weten?

  Bel gratis advieslijn

  0800 - 9011

  Start een chat

  Stuur een e-mail

  [email protected]

  KOAG 105-0212-0124 | © VSM