Rust & Ontspanning

Hoofdpijn

Ons advies

Wil je weten welk product VSM adviseert bij hoofdpijn? Neem contact op met onze experts.

Contact

Wat is hoofdpijn

Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Gelukkig verdwijnt de pijn meestal vanzelf en heb je er niet te veel last van.

Hoofdpijn komt in verschillende soorten en maten voor. Soms is het zo weer verdwenen en bij sommige mensen houdt het nooit op. Veel voorkomende vormen zijn migraine en spanningshoofdpijn. Verschillende oorzaken kunnen een rol spelen. Vaak blijft de ware aard onduidelijk.

Oorzaken van hoofdpijn

  • Oogproblemen zoals overbelaste ogen door langdurig beeldschermwerk of het dragen van een verkeerde bril
  • Griep, verkoudheid, hoesten
  • Gebitsproblemen zoals een slecht zittend kunstgebit of op elkaar drukkende kiezen
  • Verblijven in slecht geventileerde ruimten
  • Overgevoeligheid voor zon of harde wind
  • Spanningen en stress
  • Vermoeidheid
  • Slaapproblemen

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn wordt, anders dan de naam doet vermoeden, lang niet altijd door spanning veroorzaakt. De oorzaak van deze pijn kan (per persoon) verschillen. Het gevoel alsof er een strakke band om je hoofd zit is de beste omschrijving.  Het kan gepaard gaan met overgevoeligheid voor licht of geluid en meestal kan je gewoon je dagelijkse dingen blijven doen.

Migraine

Migraine is een vorm van hoofdpijn die in aanvallen komt en verlammend kan werken. Bij migraine ervaar je een bonzende of stekende hoofdpijn, vaak aan één kant van het hoofd. Een aanval kan 4 uur tot ongeveer 3 dagen duren. Migraine ontstaat door een tijdelijke verstoring in de samenwerking tussen bloedvaten en zenuwbanen in de hersenen. Een migraineaanval  kan vooraf worden gegaan door verstoringen van het blikveld en gaat soms gepaard met

De oorzaak van migraine is vaak niet te achterhalen. Wel staat vast dat de aanleg ervoor vaak erfelijk is. Mogelijke aanstichters van migraine zijn:

  • Vrouwelijke hormonen: menstruatiecyclus en anticonceptiepil gebruik
  • Stress en vermoeidheid

Als je regelmatig migraine hebt herken je meestal de waarschuwingssignalen, zoals: (vals) hongergevoel, lusteloosheid, veelvuldig gapen of juist heel actief zijn. Ook geïrriteerdheid of overgevoeligheid voor licht of geluid zijn bekende voorlopers van een migraineaanval. Na enige tijd maken deze symptomen plaats voor een hevige hoofdpijn, die meestal aan één kant begint en zich daarvandaan uitbreidt. Daarbij kunnen ook misselijkheid,  overgeven en overgevoeligheid voor licht en geluid voorkomen.

Wat te doen bij hoofdpijn

Doordat hoofdpijn zoveel oorzaken kan hebben is het lastig te zeggen wat je bij de verschijnselen ervan kan doen. Natuurlijk kan frisse lucht nooit kwaad. Let er daarnaast goed op dat je voldoende (water) drinkt. Vermijd stressvolle situaties en zorg voor een goede nachtrust. 

Wanneer naar je huisarts

Wanneer de hoofdpijn niet vanzelf verdwijnt of wanneer je er zonder aanleiding vaker last van krijgt is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.  Als je je daarnaast plotseling erg ziek voelt, koortsverschijnselen krijgt en/of moet overgeven  neem dan direct contact op met de huisarts.


Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur