Huid

Snijwond

Wat is een snijwond

Een snijwond is meestal een pijnlijke, scherpe en duidelijk begrensde wond. Ook heb je vaak een (kortdurende) felle pijn. Dat komt doordat de gevoelszenuwen in de huid doorgesneden worden. Vaak gaat een snijwond gepaard met bloedverlies. Hoe ernstig de wond is hangt af van de diepte, de grootte en de plaats van de verwonding op het lichaam. Maar ook of er bacteriën op het snijdend voorwerp aanwezig zijn. Deze bacteriën kunnen namelijk zorgen voor een besmetting en een wondinfectie. Het is dan extra belangrijk om de wond goed schoon te maken en eventueel te desinfecteren. Wanneer je jezelf per ongeluk hebt gesneden reageert je huid snel om de schade te herstellen. Dit gaat gepaard met pijn, zwelling, roodheid en warmte. Na een aantal dagen verdwijnen deze symptomen en ontstaat er een korstje waaronder de wond dichtgroeit.

Oorzaken van een snijwond

Een snijwond ontstaat op het moment dat je je snijdt aan een scherp voorwerp zoals een schaar, een keukenmes, een spijker of gebroken glas. Maar ook  aan papier kun je je snijden , de zogenaamde papercut; een ongeluk zit soms in een klein hoekje.

Wat te doen bij een snijwond

 • Zorg bij een bloedende wond dat je de wond goed desinfecteert en stevig dicht drukt.
 • Gebruik een pleister om de randen van de wond naar elkaar toe te brengen; dit doe je door de pleister iets op te rekken tijdens het aanbrengen.
 • Probeer de wond zo steriel mogelijk af te dekken met bijvoorbeeld een steriel gaasje.
 • Kleinere wondjes kun je afdekken met een gaaspleistertje.

Wanneer naar je huisarts

Een ondiepe, kleine snijwond kan je prima zelf behandelen. Bij een wond die groter is dan één centimeter, of wanneer het bloeden niet stopt, neem dan contact op met de huisarts. De ernst hangt voornamelijk af van de grootte en de aard van de wond en of er vuil in de wond is gekomen. Als er bijvoorbeeld straatvuil in de wond aanwezig is, dan kan de wond besmet zijn met de tetanusbacterie. In zo’n geval kan een tetanusinjectie nodig zijn.

Litteken door een snijwond

Als de wond dicht is kun je het litteken verzorgen met VSM Derma Calendulan littekencrème. De crème verzacht de huid en maakt haar soepel waardoor het de zichtbaarheid van het litteken helpt verminderen. 

Ons advies

  Calendulan littekencrèmeVerzorgingsproduct

  Calendulan littekencrème

  12345
  166 stemmen

  Voor de verzorging van nieuwe en bestaande littekens. Met Calendula officinalis. 

  Bekijk product

  Meer weten?

  Bel gratis advieslijn

  0800 - 9011

  Start een chat

  Stuur een e-mail

  [email protected]

  KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur