Advies Huid

Kloofjes

Heb jij kloofjes bij je hielen, handen of op tepelkloven? Lees hier meer over de oorzaken van kloofjes en wat je kan doen!
Geplaatst op 29 juli 2022

Wat zijn kloofjes?

Kloofjes zijn kleine barstjes in de huid en ontstaan vooral bij mensen met een erg droge huid. Je vindt kloofjes meestal terug aan de vingertoppen en hielen. Vrouwen die borstvoeding geven, kunnen tepelkloven hebben.

Oorzaken van kloofjes

Kloofjes ontstaan meestal door een (erg) droge huid. Een droge huid kan veel verschillende oorzaken hebben, zoals:

 • Aanleg of erfelijkheid
 • Koude, droge lucht
 • Veel contact met schoonmaakmiddelen of zeep
 • Veel contact met water
 • Verwarming op hoge temperatuur
 • Warm douchen

Sommige lichaamsdelen zijn extra gevoelig voor uitdroging. Een voorbeeld zijn je voeten, waar de huid weinig talgkliertjes bevat. Naast een droge huid kunnen kloofjes ook ontstaan door allergie of een grote hoeveelheid eelt. Dit laatste zie je bijvoorbeeld in de zomer, als je veel op slippers loopt. Tepelkloven zijn scheurtjes in de tepel, die ontstaan door het geven van borstvoeding.

Wat te doen bij kloofjes

Het liefste voorkom je natuurlijk dat je kloofjes krijgt. Een aantal tips die kunnen helpen om je huid te beschermen:

 • Draag handschoenen tijdens het schoonmaken.
 • Draag schoenen of slippers met een goede pasvorm.
 • Droog jezelf goed af na het douchen. Vergeet hierbij je voeten niet.
 • Gebruik milde zeep bij het handen wassen.
 • Houd in de winter de luchtvochtigheid in je huis op peil met bijvoorbeeld een luchtbevochtiger of een bakje water aan de verwarming.
 • Kleed jezelf goed aan als je in de winter naar buiten gaat.
 • Smeer je huid in met een hydraterende crème of zalf, zeker nadat je je (handen) hebt gewassen. Derma Calendulan zalf is geschikt voor de verzorging van kloofjes en tepelkloven.

Heb je toch kloofjes? Dat kan vervelend zijn. Een goede huidverzorging is in dit geval belangrijk. Smeer je huid in met een hydraterende crème of zalf. Doe dit ook voor het slapen gaan, zodat de crème of zalf goed kan intrekken. Probeer daarnaast een milde zeep te gebruiken, eventueel speciaal ontwikkeld voor de droge huid.

Wanneer naar je huisarts

Je huisarts kan je advies geven als je veel kloofjes hebt of kloofjes hebt die erg diep zijn. Als je klachten krijgt, de kloofjes onregelmatigheden laat zien of van kleur verandert, is het ook verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Kloofjes bij je kindje

Een droge huid, en eventueel kloofjes, kan bij jouw kindje ontstaan door bijvoorbeeld veel contact met water (badderen of zwemmen) of door koude, droge lucht in de winter. Verzorg de huid van je kindje goed door te smeren met een hydraterende crème of zalf, zeker na het douchen of badderen.

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Traditioneel kruidengeneesmiddel. Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671