Advies Huid

Kwallenbeet

Heb jij of je kindje een kwallenbeet gehad? Lees hier wat je kan doen!
Geplaatst op 1 augustus 2022

Wat is een kwallenbeet?

Bij een kwallenbeet ben je gestoken door een tentakel van een kwal. Op de tentakels van een kwal zitten cellen, die kapot springen op het moment dat ze worden aangeraakt. Na een kwallenbeet kan een plaatselijke reactie op de huid ontstaan, die je kan vergelijken met een reactie op een brandnetel prik. De reactie kenmerkt zich door een geprikkelde huid, roodheid en zwelling. Gelukkig komen aan de Nederlandse kust geen (levens)gevaarlijke kwallen voor.

Wat te doen bij een kwallenbeet

Na een kwallenbeet kan je de huid het beste afspoelen met zout water. Doe dit nooit met zoet water. Verwijder met een pincet of handschoen eventuele achtergebleven tentakels. Daarna kan je de huid met een natte doek koelen.

Kwallen zijn met name in de kustlijn aanwezig als de wind landinwaarts waait. In Nederland betekent dit een oostenwind. In die situatie is het verstandig om op het strand slippers of schoenen te dragen om een kwallenbeet te voorkomen. Wees ook voorzichtig tijdens het zwemmen om een kwallenbeet in het water te voorkomen.

Wanneer naar je huisarts

Normaal gezien verdwijnen de verschijnselen na een kwallenbeet binnen een paar dagen vanzelf en is het niet nodig om langs de huisarts te gaan. In de volgende situaties is het wel verstandig om contact op te nemen met een arts:

  • De reactie op de kwallenbeet is heel heftig.
  • De verschijnselen verminderen niet binnen een paar dagen of worden zelfs erger.
  • Je krijgt naast de gebruikelijke verschijnselen klachten, zoals hoofdpijn, koorts of misselijkheid.

Kwallenbeet bij je kindje

Het kan voor je kindje erg schrikken zijn als het wordt gestoken door een kwal. Gelukkig zijn de kwallen in Nederland niet gevaarlijk, maar het geeft wel een vervelend gevoel. Let daarom goed op of je kwallen ziet als je met je kindje de zee in gaat en probeer ze te vermijden. Leer je kindje ook om aangespoelde kwallen niet aan te raken. Heeft je kindje ondanks alles toch een kwallenbeet gehad? Spoel de huid dan af met zout water en verwijder met een pincet of handschoen de achtergebleven tentakels. Daarna kan je de huid verkoelen met een natte doek of met een verzachtend product als Prrrikweg spray.

Wanneer met je kindje naar je huisarts

Lijkt je kindje allergisch te reageren op de kwallenbeet? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Doe dit ook als de verschijnselen niet binnen een paar dagen verminderen of zelfs erger worden.

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Traditioneel kruidengeneesmiddel. Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671