Mama en kind

Berg

Wat is berg

Berg is een veelvoorkomend babykwaaltje, vooral in de eerste maanden na de geboorte komt dit veel voor. Het is heel onschuldig en je kindje heeft hier geen last van. Maar het oog wil ook wat toch? Dus wat kun je het beste doen als je baby’tje berg heeft?

Berg is een dikke, vettige en gelige schilfering die zich meestal op de hoofdhuid van je baby bevindt en is een baby-variant van seborroïsch eczeem. Het komt voornamelijk voor op het hoofdje, de wenkbrauwen, in het gezichtje, bijvoorbeeld in de plooi tussen neus en wangen en achter de oren. Over de oorzaak is weinig bekend. Waarschijnlijk komt het door een verhoogde activiteit van talgklieren. Hierdoor wordt er teveel talg afgegeven waardoor oude huidcellen niet worden afgestoten maar aan elkaar blijven plakken. . Hierdoor kan berg niet voorkomen worden. Berg is onschuldig en niet besmettelijk. Daarnaast verdwijnt het vanzelf.

Wat te doen bij berg

Ondanks dat berg bij je baby niet behandeld hoeft te worden wil je als ouder toch liever dat het zo snel mogelijk verdwijnt. Bij de drogist zijn verschillende producten verkrijgbaar die je kunt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van babyshampoo of het hoofdje insmeren met babyolie om de schilfering week te maken en daarna voorzichtig met bijvoorbeeld een zachte borstel de overtollige schilfers wegvegen. Door de hoofdhuid van je kleintje te masseren kun je de schilfers ook losmaken.

Wanneer naar je huisarts

Als de berg niet verdwijnt, of als je niet zeker weet of de schilfering bij je kindje berg is, is het verstandig om je huisarts of een dermatoloog te raadplegen.


Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur