Advies Huid

Schrale huid

Heb jij of je kindje een schrale huid en wil je weten wat je kan doen? Lees hier ons advies!
Geplaatst op 1 augustus 2022

Wat is een schrale huid?

Bij een schrale huid voelt je huid ruw aan. Een schrale huid wordt daarom ook wel een ruwe huid genoemd. Je huid voelt dus niet zacht en egaal. Daarnaast kan je een schrale huid mogelijk herkennen aan een trekkerig gevoel, kloofjes of tepelkloven.

Een schrale huid kan overal op je lichaam voorkomen, maar ontstaat vaak op plekken waar je huid gevoelig is. Voorbeelden zijn de armen, benen, handen, voeten en het gezicht. Het gevoel van schrale wangen als je in de herfst of winter buiten bent geweest, zal voor veel mensen herkenbaar zijn.

Oorzaken van een schrale huid

In de meeste gevallen is een schrale huid het gevolg van een droge huid. Bij een droge huid is de vochtbalans in je huid verstoord. Veelvoorkomende oorzaken van een droge huid zijn douchegewoontes, erfelijkheid en leefstijl. Een droge huid is niet altijd de hoofdoorzaak van een schrale huid. Een schrale huid kan ook ontstaan door:

 • Schoonmaakmiddelen die de huid ontvetten
 • Overmatige wrijving aan de huid, bijvoorbeeld door continu op hetzelfde plekje te krabben
 • Scheren van de huid
 • Weersomstandigheden, zoals ijzige kou of een gure wind
 • Zonnestraling

Wat te doen bij een schrale huid

Het is belangrijk om een schrale huid goed te verzorgen, maar hoe doe je dat?

 • Douche niet te lang en te warm en gebruik zo min mogelijk zeep of shampoo.
 • Draag katoenen kleding die niet te strak op je huid zit.
 • Drink voldoende water, minimaal 1,5 liter vocht per dag.
 • Eet gezond en gevarieerd. Probeer alcoholconsumptie en roken te beperken.
 • Smeer je huid in met een verzorgende crème of zalf, zoals Derma Calendulan zalf. Doe dit zeker na het douchen.
 • Zet de temperatuur van de verwarming niet te hoog.

Als je schrale huid ontstaat door een allergie, is het verstandig om de stoffen waar je overgevoelig voor bent, zoveel mogelijk te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van handschoenen tijdens het schoonmaken om zo je huid extra te beschermen. Bescherm je huid ook goed als je naar buiten gaat. In de zomer doe je dat met zonnebrandcrème en een leuke hoed, in de winter met een lekkere sjaal, muts en handschoenen.

Wanneer naar je huisarts

Als je het idee hebt dat je schrale huid ontstaat door een huidaandoening of ziekte, kan je contact opnemen met je huisarts. De huisarts kan vaststellen of dit inderdaad het geval is en je adviseren over verdere behandeling.

Schrale huid bij je kindje

De kinderhuid is erg gevoelig, waardoor een schrale huid makkelijk kan ontstaan na bijvoorbeeld buitenspelen of lekker badderen. Dit is meestal onschuldig. Verzorg de huid in deze situaties met een verzorgende crème of zalf, zodat de huid niet verder uitdroogt en je kindje geen last krijgt van de schrale huid. Om een schrale huid zoveel mogelijk te voorkomen, is het verstandig om niet te lang en niet te warm te badderen. Bescherm je kindje ook goed als het naar buiten gaat met bedekkende kleding.

Wanneer met je kindje naar je huisarts

Als je het idee hebt dat er meer aan de hand is dan alleen een schrale huid, is het verstandig om even naar je huisarts te gaan. De eventueel achterliggende oorzaak van de schrale huid kan dan onderzocht worden en je kan geadviseerd worden over verdere behandeling.

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Traditioneel kruidengeneesmiddel. Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671