Advies Spieren & Gewrichten

Stijve spieren

Heb je soms stijve spieren en wil je weten hoe je je spieren soepel houdt? Lees hier ons advies!
Geplaatst op 13 juni 2022

Wat zijn stijve spieren?

Stijve spieren ontstaan door intensieve of langdurige belasting. Een stijve spier voelt strak en stram aan. Dit heb je vast zelf al eens meegemaakt en dat is niet zo gek. In ons lichaam zitten namelijk meer dan 600 spieren! Iedereen heeft dus wel eens een stijve spier. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk een stijve spieren in de nek.

Een specifieke vorm van stijve spieren is ochtendstijfheid. In dat geval heb je in de ochtend bij het opstaan een stijf en stram gevoel. Ochtendstijfheid ontstaat vaak door het ouder worden.

Waarom heb ik stijve spieren?

Stijve spieren kunnen op verschillende manieren ontstaan. Veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Fysieke inspanning, bijvoorbeeld sporten
  • Weinig beweging
  • Langere tijd dezelfde houding aanhouden, bijvoorbeeld achter een scherm
  • Ouder worden
  • Verblijven in een koude, vochtige omgeving

Wat te doen bij stijve spieren

Het liefst voorkom je stijve spieren zoveel mogelijk. Dit kan je doen door je spierspanning te verlagen. Je verlaagt je spierspanning door strekoefeningen of door je houding regelmatig te veranderen. Een goede werkhouding is sowieso belangrijk. Heb je een kantoorbaan? Zorg dat je bureau en stoel goed op elkaar afgesteld zijn om stijve spieren te voorkomen. Als laatste: drink voldoende. Spieren bestaan namelijk voor een groot gedeelte uit water.

Heb je toch stijve spieren? Dan is het belangrijk om te blijven bewegen, zonder je spieren teveel te belasten. Denk hierbij aan fietsen, wandelen, yoga of zwemmen.

Je kunt ook Spiroflor warm gebruiken voor soepele spieren. Spiroflor warm ondersteunt het herstel van spieren en pezen na sport.

Wanneer naar je huisarts

Het is verstandig om naar je huisarts te gaan als je stijve spieren een gevolg zijn van een misstap of ander letsel. Heb je helemaal geen idee waar de stijfheid vandaan komt of wordt het steeds erger? Neem ook dan contact op met je huisarts.

Stijve spieren bij je kindje

Ook kinderen kunnen stijve spieren krijgen als ze intensief hebben gesport of lang achter een scherm hebben gezeten. Zorg er altijd voor dat je kindje genoeg beweging heeft, zonder de spieren te overbelasten. Een stijve spier kan leiden tot extra vermoeidheid of tot stijfheid of gevoeligheid in andere spieren, omdat je kindje onbewust de stijve spier probeert te sparen.

Wanneer met je kindje naar de huisarts
Krijgt je kindje naast stijve spieren klachten, zoals koorts of moeilijk kunnen lopen? Of weet je niet goed wat de mogelijke oorzaak is van de stijve spieren? Neem dan contact op met je huisarts.

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Traditioneel kruidengeneesmiddel. Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671