Bij een verkoudheid is het slijmvlies in de neus, bijholten en keel ontstoken. Als slijmvliezen ontstoken zijn, maken ze extra slijm aan, worden ze dik en zijn ze geïrriteerd. Verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door een verkoudheidsvirus, waar veel verschillende soorten van bestaan. Daarom kun je meerdere keren achter elkaar verkouden worden, veroorzaakt door verschillende verkoudheidsvirussen. Wist je dat volwassenen gemiddeld 2 tot 5 keer per jaar verkouden zijn en kinderen zelfs 6 tot 10 keer per jaar?
De incubatietijd, dus de tijd tussen besmetting en de eerste symptomen, is ongeveer 2 tot 3 dagen.
De virussen die verkoudheid veroorzaken, zijn erg besmettelijk. Besmetting kan daarom makkelijk plaatsvinden via de lucht (bijvoorbeeld door hoesten, niezen of praten) of via huidcontact (bijvoorbeeld door een hand geven, knuffelen of zoenen). Een verkoudheidsvirus wordt nog makkelijker verspreid op plaatsen waar mensen dicht op elkaar zijn en waar een slechte ventilatie is. Ben je benieuwd of je ook verkouden kan worden door het weer? Lees het in onze weer en verkoudheid blog!
Natuurlijk voorkom je een verkoudheid het liefst zoveel mogelijk. Een goede weerstand draagt hier aan bij. Probeer daarom gezond te eten en voldoende te slapen. Zorg ook voor genoeg frisse lucht als je binnen zit. Zet dus regelmatig de ramen open: thuis, op school en op kantoor!
Toch verkouden? Een verkoudheid gaat meestal vanzelf over en duurt gemiddeld een week. Je kunt wel een aantal dingen doen om de klachten te verminderen:
Natuurlijk wil jij niet degene zijn die veel mensen in je omgeving besmet. Let daarom extra goed op je hygiëne als je verkouden bent. Een paar tips:
Meestal is het bij een verkoudheid niet nodig om naar je huisarts te gaan. Maar als je klachten toenemen, is het wel verstandig om contact met je arts op te nemen. Denk hierbij aan:
Iedere ouder kent het wel: de snottebel bij je kindje is nog maar net verdwenen en de volgende zit er alweer. De weerstand is bij kinderen minder opgebouwd dan bij volwassenen. Hierdoor worden kinderen makkelijker besmet met bijvoorbeeld een verkoudheidsvirus. Een verkoudheidsvirus wordt ook nog eens makkelijk overgedragen op scholen en kinderdagverblijven, omdat kinderen daar dicht op elkaar in 1 ruimte zitten. Bij kinderen gaat een verkoudheid vaak samen met oorpijn. Oorpijn bij kinderen jonger dan 5 jaar komt bijna altijd door een middenoorontsteking.
Wil je persoonlijk advies bij verkoudheid bij je kindje? Neem contact op met onze experts.
Wanneer met je kindje naar je huisarts
Bij een gewone verkoudheid hoef je niet naar je huisarts. Als je kindje naast verkoudheid last heeft van benauwdheid, piepende ademhaling of sufheid, of als je kindje veel minder drinkt dan normaal (minder dan de helft), is het belangrijk om een arts te waarschuwen. Wees alert als je kindje koorts krijgt of zieker wordt.
Wil je meer informatie over verkoudheid bij je kindje? Kijk dan op de speciale pagina op thuisarts.nl.
Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.
VSM geeft je kracht uit de natuur.
Heel Biologische
Geneesmiddelen B.V.
Willem Alexanderlaan 45
4532 DB Terneuzen
[email protected]
0115 - 563 200