Advies Ogen

Droge ogen

Heb je droge ogen en wil je weten wat de oorzaken zijn en wat je kan doen bij droge ogen? Lees hier ons advies!
VSM algemeen
Geplaatst op 16 november 2022

Dit is een informatiepagina. VSM heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

Wat zijn droge ogen?

Bij droge ogen wordt er te weinig traanvocht aangemaakt of is het traanvocht van onvoldoende kwaliteit. Traanvocht beschermt je ogen tegen beschadiging, invloeden van buitenaf en uitdroging. Door te knipperen verspreid je het traanvocht over je ogen. Als je traankliertjes niet genoeg traanvocht produceren of het traanvocht is niet van goede kwaliteit, kan je je ogen niet goed vochtig houden en worden ze droog. Je hebt dan ook een grotere kans op infecties. Je kunt droge ogen herkennen aan de volgende symptomen:

 • Branderig en prikkend gevoel
 • Geïrriteerde ogen
 • Het gevoel alsof er iets in je oog zit
 • Het wit van je ogen is rood
 • Overgevoeligheid voor licht
 • Vastklevende oogleden bij het knipperen
 • Vermoeide ogen
 • Wazig zien

Opvallend is dat naast deze symptomen je ogen ook kunnen gaan tranen. Dit is het gevolg van irritatie. Bij uitdroging van het hoornvlies wordt er tijdelijk meer traanvocht aangemaakt. Je traanafvoer kan deze hoeveelheid niet verwerken, waardoor het uit je ogen traant.

Oorzaken van droge ogen

 • Airconditioning
 • Contactlenzen
  Als je lenzen draagt, functioneren je traankliertjes minder goed.
 • Een onregelmatig hoornvlies
  Je ogen kunnen niet gelijkmatig bevochtigd worden als je een onregelmatig hoornvlies hebt.
 • Hormonen
  De overgang en het gebruik van een anticonceptiepil zijn voorbeelden van hormonale veranderingen die de productie van traanvocht kunnen beïnvloeden.
 • Lang in een vliegtuig zitten
 • Lang naar een beeldscherm kijken of lang lezen
  Je knippert dan (onbewust) minder vaak met je ogen.
 • Medicijnen

Wat te doen bij droge ogen

Probeer jezelf er bewust van te zijn dat je regelmatig met je ogen knippert. Dit zorgt namelijk voor de verspreiding van het traanvocht over je ogen. Probeer niet in je ogen te wrijven. Dat kan zorgen voor extra irritatie.

Je krijgt sneller droge ogen in een droge lucht. Vermijd daarom zoveel mogelijk airconditioning en houd de luchtvochtigheid in je woon-, werk- en leeromgeving op peil. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een bakje water aan de verwarming te hangen.

Wanneer naar je huisarts

Worden je klachten erger, heb je chronisch droge ogen of gaat je oog ontsteken? Neem dan contact op met je huisarts.

Droge ogen bij je kindje

Droge ogen komen bij kinderen niet zoveel voor. Je hebt namelijk een grotere kans op droge ogen als je ouder wordt. Daarnaast hebben kinderen nog niet vaak te maken met de veelvoorkomende oorzaken, zoals contactlenzen of medicijnen. Het kan wel ontstaan als je kindje (te) lang achter een beeldscherm zit of als de lucht in huis (te) droog is. Zorg ervoor dat je kindje niet te lang achter elkaar achter een beeldscherm zit. Pauzes kunnen een goed moment zijn om samen iets leuks (of nuttigs) te doen.

Wanneer met je kindje naar de huisarts

Droge ogen kunnen ook het gevolg zijn van een allergie, zoals hooikoorts. Vermoed je dat jouw kindje allergisch is? Je kunt dan naar de huisarts gaan voor een allergietest. Heeft je kindje vaak last van droge ogen zonder duidelijke oorzaak? Neem dan ook contact op met je huisarts.

Bron: thuisarts.nl en jmouders.nl

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671