Ogen

Vermoeide ogen

Wat zijn vermoeide ogen

Vermoeide ogen is iets waar we in onze moderne samenleving steeds meer mee te maken hebben. Met name door langer achtereen te turen naar (computer)beeldschermen. Niet alleen op het werk maar ook thuis. Denk aan je computer, tablet, telefoon en televisie. Meer en meer tijd brengen we hiermee door, waardoor het steeds vaker voorkomt.

Vermoeide ogen kunnen voor een pijnlijk gevoel in de ogen zorgen in rust; bijvoorbeeld tijdens het kijken of lezen. Het heeft meestal niets te maken met fysieke vermoeidheid. Zelf kun je helemaal fit zijn, terwijl je ogen wel vermoeid zijn. Vermoeide ogen zijn onder andere te herkennen aan het samentrekken van de spieren rondom je ogen. Ook kun je last krijgen van geïrriteerde, branderige, zware, rode, waterige of juist droge ogen. Daarnaast kun je moeite hebben met scherpstellen en last hebben van hoofdpijn. Langdurig naar (computer)beeldschermen kijken is een van de meest voorkomende oorzaken. 

Oorzaken vermoeide ogen

Onder andere:

 • Langdurig beeldschermgebruik.
 • Stress.
 • Ingespannen autorijden.
 • Lang achtereen lezen.
 • Werken in een slecht verlichte omgeving.
 • Een bril met een verkeerde brilsterkte.
 • Vaak in een omgeving aanwezig zijn met airco of centrale verwarming.
 • Irritatie door sigarettenrook.

Wat te doen bij vermoeide ogen

Om vermoeide ogen te voorkomen is het goed om de omgeving waarin je verblijft goed te ventileren. Aanwezigheid van airco en centrale verwarming maken de lucht droog waardoor je last kunt krijgen van vermoeide ogen. Om je ogen vochtig te houden is het belangrijk om regelmatig met je ogen te knipperen. Dit is nodig om het traanvocht over het oog te verdelen en daarmee je ogen tegen uitdroging te beschermen. Gun daarnaast je ogen regelmatig even rust door zomaar voor je uit te staren of ze gewoon even dicht te doen. Zorg ervoor dat je niet langer dan twee uur achter elkaar achter de computer zit of ander voor je ogen inspannend werk doet. Wissel regelmatig af met ander werk of een andere bezigheid. Zorg ook voor voldoende daglicht in je huis of werkomgeving en houd een armlengte afstand tot je (computer)beeldscherm aan.

Ons advies

  OogdruppelsMedisch hulpmiddel

  Oogdruppels

  12345
  91 stemmen

  Bij vermoeide, gezwollen, geïrriteerde en droge ogen.

  Bekijk product

  Wanneer naar je huisarts

  Je oog is een zeer gevoelig orgaan. Ga voorzichtig met je ogen om en twijfel niet om contact op te nemen met je huisarts of opticien als je klachten verergeren of als je denkt dat je een oogontsteking hebt.

   


  Meer weten?

  Bel gratis advieslijn

  0800 - 9011

  Start een chat

  Stuur een e-mail

  [email protected]

  KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur