Rust & Ontspanning

Overgangsklachten

Ons advies

Wil je weten welk product VSM adviseert bij mentale en lichamelijke overgangsklachten? Neem contact op met onze experts.

Contact

Wat zijn overgangsklachten

Overgangsklachten zijn de verschijnselen die optreden aan het einde van de vruchtbare periode van een vrouw. De voorraad eicellen in de eierstokken raakt op bij vrouwen tussen de 45 en 60 jaar. De overgang is de periode tussen de eerste verschijnselen van de hiermee gepaard gaande hormonale veranderingen en het bereiken van een nieuw hormonaal evenwicht. Gemiddeld duurt deze periode vier jaar, maar dit kan van vrouw tot vrouw enorm verschillen. Overigens betekent dit vaak niet dat iemand jarenlang overgangsverschijnselen heeft.

Als er geen eitje meer vrijkomt, daalt de aanmaak van het vrouwelijke hormoon oestradiol. Ook wordt de menstruatiecyclus onregelmatig; soms komen twee menstruaties kort na elkaar, dan weer blijft het een paar maanden weg. De ene keer is er veel bloedverlies, de andere keer juist heel weinig. Af en toe verloopt de cyclus weer normaal. Tenslotte blijft de menstruatie helemaal weg. Eén tot twee jaar na de laatste menstruatie, ook wel de menopauze genoemd, komt het lichaam in een nieuw evenwicht (de postmenopauze).

Symptomen van de overgang

  • Verandering in de menstruatiecyclus: je menstruatie komt onregelmatig, duurt langer of korter, geeft veel meer of juist veel minder bloedverlies dan je gewend bent.
  • Opvliegers: tijdens een opvlieger heb je het gevoel dat je bloed plotseling vanaf je borst naar je hoofd stijgt. Je gezicht en hals worden warm en rood, alsof je bloost. Dat komt doordat de bloedvaten in je huid zich verwijden. Soms begin je ook te transpireren. Sommige vrouwen hebben er af en toe last van, andere hebben wel 10 tot 20 opvliegers per dag. Een opvlieger duurt meestal een paar seconden of minuten. Deze warmte- of transpiratieaanvallen kunnen ook 's nachts optreden.
  • Vaginale klachten: de wand van de vagina wordt kwetsbaarder. Je vagina voelt droog aan. U kunt een branderig gevoel krijgen. Vrijen kan daardoor onprettig of zelfs pijnlijk zijn.

Bovengenoemde overgangsverschijnselen kunnen weer andere klachten veroorzaken, bijvoorbeeld:

  • Stemmingswisselingen: stemmingswisselingen zijn niet alleen voor jezelf maar ook voor je omgeving erg vervelend. Het ene moment voel je je intens gelukkig en het andere moment ben je ontzettend prikkelbaar, emotioneel of angstig.
  • Vermoeidheid: een gebrek aan energie is een veelvoorkomende klacht. Veel vrouwen hebben last van lusteloosheid en een moe gevoel.
  • Slapeloosheid: veranderingen in de hormoonspiegel kunnen zorgen voor slaapproblemen.
  • Veel vrouwen krijgen een lager libido.

Haaruitval: dunner haar en haaruitval kunnen voorkomen. De leeftijd waarop je in de overgang komt is afhankelijk van verschillende factoren. Erfelijkheid speelt hierbij deels een belangrijke rol. Als je moeder vroeg of juist laat in de overgang kwam is de kans groot dat dit bij jou hetzelfde zal zijn. Maar ook andere factoren zoals roken kunnen van invloed zijn op  wanneer je in de overgang komt.

Wat te doen bij overgangsklachten

Als je overgangsklachten krijgt is het verstandig om voor gezonde voeding met voldoende ijzer te zorgen, bijvoorbeeld vlees, bladgroenten en volkerenproducten, en voor voldoende beweging en rust. Zorg dat je conditie goed is. Als je bij het vrijen last heeft van een droge vagina, maak dan duidelijke afspraken met je partner, neem bijvoorbeeld tijd voor een langer voorspel.

Bij opvliegers is het prettig om kleding te dragen van natuurlijke stoffen, zoals katoen. Ook erover praten met een vertrouwd iemand in je omgeving kan helpen. Ook kunnen alcohol, warme dranken en gekruid eten opvliegers uitlokken. Neem in ieder geval voldoende tijd voor jezelf.

Wanneer naar je huisarts

Wanneer de overgangsklachten je normale dagelijkse bezigheden dwars zitten of je klachten krijgt waarover je je zorgen maakt, is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.


Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur