Advies Rust & Ontspanning

Faalangst

Heb je wel eens faalangst en wil je weten wat je dan kan doen? Lees hier ons advies!
VSM algemeen
Geplaatst op 2 augustus 2022
Dit is een informatiepagina. VSM heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

Wat is faalangst?

Faalangst is de angst om te falen, tekort te schieten of niet te kunnen voldoen aan bepaalde verwachtingen van jezelf of van anderen. De angst heeft je zo in zijn greep, dat je prestatie er onder te lijden heeft. Vaak begint faalangst bij een gebrek aan zelfvertrouwen. Door faalangst kan je zelfvertrouwen nog minder worden en krijg je allerlei negatieve gedachten. Hierdoor kan een vicieuze cirkel ontstaan.

Veelvoorkomende symptomen bij faalangst zijn:

  • Black-outs of dichtslaan
  • Blozen of rode wangen
  • Een droge mond
  • Klamme handen
  • Slecht slapen
  • Stress
  • Uitstelgedrag
  • Verhoogde hartslag
  • Versnelde ademhaling

Oorzaken van faalangst

Meestal ontstaat faalangst doordat je weinig zelfvertrouwen hebt. Je wordt onzeker en durft geen uitdagingen meer aan te gaan. Dit zorgt voor een vicieuze cirkel die je faalangst alleen maar groter kan maken.

Faalangst ontstaat in situaties die gericht zijn op het hebben van succes. Denk bijvoorbeeld aan een examen, het geven van een presentatie aan een grote groep of een sportwedstrijd. Je kunt ook last hebben van sociale faalangst, waarbij je onzeker bent in het contact met andere mensen. Je denkt bijvoorbeeld dat mensen je niet leuk, mooi, slim of aardig genoeg vinden of je bent bang om dicht te klappen tijdens een gesprek. Hierdoor stap je niet op mensen af of durf je niet te spreken in het openbaar.

Wat te doen bij faalangst

Een positieve instelling en voldoende zelfvertrouwen helpen om faalangst onder controle te krijgen. Helaas is het niet zo dat je daarvoor even een knop kunt omzetten. Het heeft tijd nodig om de angst te overwinnen. Probeer hierbij negatieve gevoelens om te zetten in positieve gedachten. Het is ook belangrijk om over je angst te praten. Er bestaan coaches die gespecialiseerd zijn in faalangst en hoe er vanaf te komen.

Wanneer naar je huisarts

Krijg je je faalangst niet onder controle of beïnvloedt het je dagelijkse leven? Neem dan contact op met je huisarts, zodat jullie samen kunnen kijken naar de mogelijkheden voor professionele hulp.

Faalangst bij je kindje

Faalangst bij kinderen is heel normaal. Het komt vaak voor, zeker in de schoolomgeving. Het is belangrijk om de angst van je kind serieus te nemen en erover te praten. Zorg ervoor dat je niet teveel verwacht van je kind, maar ook niet te weinig. Straal uit dat je vertrouwen hebt in je kind en geef een complimentje als jouw kleine iets doet wat hij of zij heel spannend vindt. Als laatste is het belangrijk om voor voldoende ontspanning en afleiding te zorgen. Dus lekker sporten, muziek maken, naar buiten of een spelletje spelen!

Wanneer met je kindje naar de huisarts

Soms is je kind zo extreem bang om te falen, dat het een negatieve invloed heeft op de dagelijkse activiteiten. Je kind kan zich bijvoorbeeld niet meer concentreren, maakt veel meer fouten dan normaal of wil niet meer naar school. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Neem ook contact op als de angst heel heftig is of lang duurt.

Wil je meer weten over faalangst bij kinderen? Lees dan de speciale pagina op thuisarts.nl over dit onderwerp.

Bron: thuisarts.nl

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671