Ogen

Droge ogen

Wat zijn droge ogen

Bij droge ogen wordt er te weinig traanvocht aangemaakt in je ogen of is het traanvocht van onvoldoende kwaliteit. Aan de bovenkant van je ogen zitten traankliertjes die traanvocht produceren. Traanvocht beschermt je ogen tegen beschadiging en invloeden van buitenaf en zorgt ervoor dat je ogen niet uitdrogen. Talgkliertjes in de randen van de oogleden maken talg. Door die talg is het traanvocht vettig en blijft het beter op de ogen liggen. Daardoor blijven je ogen goed vochtig en drogen ze niet uit.

Elke keer als je met je ogen knippert, komt er een nieuw laagje traanvocht op je oog terecht. Als er te weinig traanvocht wordt aangemaakt, of het traanvocht niet goed op het oog blijft zitten, kun je je ogen niet goed vochtig houden. Je kunt last krijgen van wazig zien, een moe gevoel van je ogen en een verhoogde kans op infecties. Het wit van je ogen kan rood zijn en je ogen kunnen branderig en prikkend aanvoelen en je kunt overgevoelig zijn voor licht. Daarnaast kun je ook het gevoel hebben dat er iets in je oog zit en last hebben van vastklevende oogleden bij het knipperen. Opvallend is dat je ogen ook kunnen gaan tranen. Dit is het gevolg van irritatie; door uitdroging van het hoornvlies (bijvoorbeeld bij wind of lang staren) krijgt de traanklier een signaal van je oog en maakt tijdelijk meer traanvocht aan. De traanafvoer kan deze verhoogde hoeveelheid traanvocht niet aan en de tranen lopen je over de wangen in plaats van via de normale traanafvoer.

Oorzaken van droge ogen

 • Te lang naar een beeldscherm kijken of langdurig achter elkaar lezen kan ervoor zorgen dat je minder vaak met je ogen knippert waardoor ze niet vaak genoeg bevochtigd worden.
 • Een slechte kwaliteit traanvocht waardoor het sneller kan verdampen.
 • Het verblijf in een ruimte met airconditioning.
 • Langdurig verblijf in een vliegtuig.
 • Het dragen van contactlenzen. Bij mensen die contactlenzen dragen functioneren de traankliertjes minder goed waardoor de ogen vaak minder vochtig zijn.
 • Bepaalde medicijnen.
 • Hormonale veranderingen. Vrouwen kunnen er na de menopauze last van krijgen, maar ook het gebruik van een anticonceptiepil kan invloed hebben op de productie van traanvocht.
 • Een onregelmatig hoornvlies waardoor je ogen niet gelijkmatig bevochtigd kunnen worden.

Wat te doen bij droge ogen

Om droge ogen te voorkomen, is het goed om ervoor te zorgen dat de lucht in je huis of werkomgeving niet te droog wordt. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een bak water aan de verwarming hangen. Vermijd daarnaast ruimtes met bijvoorbeeld airco. Airconditioning zorgt voor droge lucht die je ogen extra kan irriteren. Ook is het goed om regelmatig met je ogen te knipperen. Op deze manier houd je je ogen vochtig waarmee je ze beschermt tegen uitdroging. Probeer daarnaast te vermijden om in je ogen te wrijven, dit voorkomt irritatie.

Ons advies

  OogdruppelsMedisch hulpmiddel

  Oogdruppels

  12345
  91 stemmen

  Bij vermoeide, gezwollen, geïrriteerde en droge ogen.

  Bekijk product

  Wanneer naar je huisarts

  Als je klachten erger worden of je oog gaat ontsteken neem dan contact op met je huisarts. Heb je last van chronisch droge ogen, neem dan ook contact op met je arts.


  Meer weten?

  Bel gratis advieslijn

  0800 - 9011

  Start een chat

  Stuur een e-mail

  [email protected]

  KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur