Rust & Ontspanning

Faalangst

Ons advies

Wil je weten wat VSM adviseert bij faalangst? Neem contact op met onze experts.

Contact

Wat is faalangst

Faalangst is de angst om te falen, tekort te schieten of niet te kunnen voldoen aan bepaalde verwachtingen van jezelf of van anderen. Daarbij is de maatschappij tegenwoordig erg gericht op het hebben van succes. Bijvoorbeeld tijdens een examen, sportwedstrijd of het geven van een presentatie. Een beetje spanning is heel normaal en het kan je zelfs helpen om beter te presteren. Het wordt een probleem wanneer de angst je zo in zijn greep houdt dat je prestatie er ernstig onder te lijden heeft. Vaak begint faalangst bij een gebrek aan zelfvertrouwen.

Faalangst is een vorm van angst waar veel mensen wel eens mee te maken hebben.  Het kan een verlammende werking hebben waar je prestatievermogen onder lijdt. Het kan te maken hebben met de gedachte te moeten voldoen aan verwachtingen van anderen. Daarnaast heeft het veel te maken met zelfvertrouwen. Door je angst om te falen kan je zelfvertrouwen een stuk minder worden. Uitdagingen ga je vervolgens uit de weg uit onzekerheid. Meestal ontstaat er een gevoel van nervositeit. Door de verwachting dat je zult falen krijg je allerlei negatieve gedachten, wat je prestatie meestal niet ten goede komt. Daardoor kan er een vicieuze cirkel ontstaan. Een positieve instelling en voldoende zelfvertrouwen helpen om faalangst onder controle te krijgen. Helaas is het niet zo dat je daarvoor even een knop kunt omzetten. Je zult rustig de tijd moeten nemen om die angst te overwinnen.

Sociale faalangst is een vorm van faalangst waarbij je onzeker wordt in het contact met en/of bijzijn van andere mensen. Je veronderstelt bijvoorbeeld dat mensen je niet leuk, mooi, slim of aardig genoeg vinden. Of je bent bang om dicht te klappen tijdens een gesprek. Hierdoor stap je niet op ze af of durf je niet in het openbaar te spreken of te presenteren.

Faalangst kan al op jonge leeftijd ontstaan door bijvoorbeeld de druk die vanuit ouders of leerkrachten op kinderen wordt uitgeoefend. Kinderen vatten kritiek vaak persoonlijk op waardoor ze zich minderwaardig kunnen voelen. Hoge verwachtingen die door ouders worden geschept kunnen faalangst bij een kind veroorzaken.

Symptomen van faalangst

Faalangst kan zich op verschillende manieren uiten. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Klamme handen
  • Blozen of rode wangen
  • Een droge mond
  • Slechte nachtrust
  • Uitstelgedrag
  • Black-outs/dichtslaan
  • Stress
  • Verhoogde hartslag
  • Versnelde ademhaling

Wat te doen bij faalangst

Om onzekerheid weg te nemen is het goed aan je zelfvertrouwen te bouwen. Probeer hierbij negatieve gevoelens om te zetten in positieve gedachten. Bij faalangst is het ook belangrijk om erover te praten. Voor zowel kinderen als volwassenen bestaan speciale faalangst coaches die kunnen helpen om van faalangst af te komen.

Wanneer naar je huisarts

Voldoende ontspanning is van groot belang voor zowel de lichamelijke als geestelijke rust. Als de angst niet vermindert of zelfs je dagelijks leven gaat beïnvloeden is het verstandig om professionele hulp te zoeken en om contact op te nemen met je huisarts.


Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur