Blog Baby & Kind

Mijlpaal van je kindje: Peuterpuberteit!

Als je kindje rond de 2 jaar is komen ze in de "Ik zeg nee" fase. Hoe moet je als ouder hierop reageren? Lees hier alles over deze mijlpaal!
Mijlpaal van je kindje: Peuterpuberteit!
Geplaatst op 11 augustus 2022

Ik ben 2 en ik zeg nee!

De leeftijd van 2 jaar is bereikt en je weet misschien wel wat dat betekent: 2 = nee. Zet je dus maar schrap, want de kleine maakt grote veranderingen door. Het eigen willetje laat zich duidelijk gelden en wat je ook voorstelt, het antwoord is “nee!”.

Deze nee-fase is vaak het begin van de zogenaamde ‘peuterpuberteit’. In deze periode ontwikkelt je kindje een eigen ik en een duidelijke persoonlijkheid. Een baby is volledig van jou afhankelijk. Maar nu je kindje ouder wordt, ontdekt het een eigen zelfstandigheid. Eigen grenzen worden opgezocht en getest. En ook jouw grenzen zullen op de proef worden gesteld. 

Geduld, geduld, geduld…

Het zal niet altijd even makkelijk zijn om je geduld te bewaren. Maar als je kwaad wordt, kan dit juist het tegenovergestelde effect hebben en bij je kleintje soms zelfs voor een driftbui zorgen. Geduld blijft dan toch een schone zaak. Misschien helpt het je een beetje als je bedenkt dat je kleintje er zelf eigenlijk ook weinig aan kan doen.

Geef een keuze

Door je kindje te laten kiezen, is de kans kleiner dat de reactie “nee!” is. Vraag bijvoorbeeld “wil je een hapje broccoli of een hapje aardappeltjes?” in plaats van “wil je nog een hapje?”. Zo geef je je kleintje het gevoel dat het zelf beslissingen kan nemen. Het dwarsliggen zal hierdoor minder worden en dit stimuleert de zelfstandigheid. Zo zie je je kindje groeien.

Nee wordt ja… ooit!

Waarschijnlijk heb je het zelf niet eens door, maar stiekem stel je heel vaak een vraag waarop je kleintje “nee!” kan antwoorden. Door de vraag anders te stellen of zelfs helemaal niet te stellen, kun je “nee!” vermijden. Als bijvoorbeeld de tandjes gepoetst moeten worden, hoef je dat niet te vragen. Je kunt al babbelend met de kleine naar de badkamer gaan en voor je het weet zijn de tandjes weer gepoetst. En dan zijn er natuurlijk ook momenten waarop dingen gewoon moeten gebeuren, zonder discussie. Zo leert de kleine ook dat er grenzen zijn en dat mama’s of papa’s wil soms gewoon wet is. Houd voet bij stuk en blijf rustig. Laat je kindje merken dat je het begrijpt, maar geef tegelijkertijd je grens aan. 

En vergeet niet, het is maar een fase 😉 Probeer er de humor van in te zien als je kindje voor de zoveelste keer die dag “nee!” zegt. Je kunt best trots zijn op het groeiende ‘ikje’. Wees gerust: er komt echt weer een moment dat “nee!” weer “ja!” wordt.

Ook interessant

Ook interessant

Baby & Kind Mijlpaal van je kindje: Alles zelf doen!
VSM Kind
Komt jouw kindje op de leeftijd dat ze alles zelf willen doen? Lees hier alles over deze mijlpaal!
Lees bericht
2 min
Baby & Kind Mijlpaal van je kindje: Samen spelen!
VSM Kind
Als je kindje begint te spelen met andere kindjes is dat een hele mijlpaal. Lees hier alles over deze mijlpaal!
Lees bericht
2 min
Baby & Kind Mijlpaal van je kindje: Kliederen!
VSM Kind
Als je kindje begint met tekenen, knutselen en kliederen is dat een hele mijlpaal. Lees hier alles over deze mijlpaal!
Lees bericht
3 min

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Traditioneel kruidengeneesmiddel. Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671