Spelen is goed voor de ontwikkeling van je kindje. Voor de motoriek is het goed, maar ook voor de cognitieve ontwikkeling waarbij je kleintje leert om informatie te verwerken en later weer toe te passen. Samen spelen is daarnaast natuurlijk ook heel erg belangrijk voor de sociale ontwikkeling van je kleintje.

Ikke, ikke, ikke

Samen spelen, samen delen. Hoe vaak zeg je dat wel niet tegen je kleintje? Voor een kindje van 2 jaar oud is dit vaak nog lastig toe te passen. Hoewel je kindje zich steeds meer naar buiten gaat richten en zich meer gaat interesseren in wat anderen doen, blijft de focus toch nog grotendeels op zichzelf gericht. Spelen met andere kinderen is iets wat kinderen moeten leren. Kindjes van 2 jaar spelen niet mét elkaar, maar afzonderlijk naast elkaar. Ze pakken dingen van elkaar op en leren van elkaar, maar ‘ik’ blijft de boventoon voeren. Je dreumes zoekt wel interactie met anderen om zich heen zoals een broertje of zusje, maar meestal worden deze nog niet echt opgenomen in het spel.

Nee = nee

Het is goed voor je kleine om al vroeg te leren dat sommige spulletjes van iemand anders zijn. Je kan je kindje leren dat het moet vragen om speelgoed van een ander kindje te mogen gebruiken in plaats van het zomaar te pakken. Als na de vraag, wat al een hele stap is, het antwoord ‘nee’ is, moet dat geaccepteerd worden. Deze acceptatie is een leerproces, het gaat nou eenmaal niet altijd zoals je dat zelf wilt. Daarentegen leert je kindje er natuurlijk ook van als het een speelgoedje terug krijgt na het te delen met een ander kindje. Hierdoor wordt je kleine gestimuleerd om vaker iets te delen.

Aan het daadwerkelijk samen spelen, gaat een hele ontwikkeling vooraf. Dit gaat niet vanzelf en hierbij kan je kleintje af en toe wel wat hulp gebruiken. Je kindje moet leren om rekening te houden met andere kindjes en leren dat er ook tijdens het spelen regels gelden. Maar gelukkig leert je kindje dit spelenderwijs.