Blog Baby & Kind

Mijlpaal van je kindje: de eerste tandjes!

Als je kindje de eerste tandjes krijgt is dat een hele mijlpaal. Lees hier alles over deze mijlpaal!
Mijlpaal van je kindje: de eerste tandjes!
Geplaatst op 11 augustus 2022

Als je kindje ongeveer een half jaar oud is, verschijnen de eerste tandjes. De 2 voorste ondertanden verschijnen meestal als eerste, waarna een hele reeks aan tanden en kiezen volgt. Als je kindje ongeveer 2,5 jaar is, zijn alle 20 melktandjes doorgekomen.

Grote glimlach op komst!

Omdat in een klein mondje geen ‘grote-mensen-tanden’ passen, krijgt een kindje eerst een melkgebit. Hiermee leert je kindje kauwen, bijten, praten en slikken. Ook is het de basis van het volwassen gebit. Een goede verzorging van het melkgebit is nodig om het wisselen zo goed mogelijk te laten verlopen. Bovendien wil je natuurlijk niet dat je kindje te maken krijgt met gaatjes of een tandvleesontsteking. Een goed onderhoud en daarmee behoud van het melkgebit zorgt er ook voor dat er straks voldoende ruimte is. Als melktanden of -kiezen op vroege leeftijd verloren gaan, is er vaak te weinig ruimte voor een ‘grote-mensen-tand’. 

Smakelijk eten, smakelijk eten, hap, hap, hap

Zoals net verteld, zijn de tandjes belangrijk voor onder andere het bijten en het kauwen van eten. Tegen de tijd dat de eerste tandjes doorkomen, zal je kindje dan ook langzaamaan andere dingen gaan eten. De overgang van melk naar vaste voeding betekent dat je kindje moet wennen aan een andere structuur van voedsel, maar ook aan diverse andere smaken. Het is goed om je kindje regelmatig met nieuwe smaken in aanraking laten komen. Ieder kindje is echter anders en dat is tijdens het eten goed te merken. Je hebt goede eters, hele goede eters, maar ook slechte eters en kinderen die af en toe lekker eigenwijs niets willen eten. Het eigen willetje van je kleintje; soms kan je daar nou eenmaal niets aan doen.

Een baby begint met duizenden smaakpapillen. Het aantal papillen in de mond neemt snel af. Binnen 10 jaar is hier nog maar de helft van over. Een volwassene van 30 jaar oud heeft er nog maar 250. Een pasgeboren kindje is door het grote aantal smaakpapillen zeer gevoelig voor smaak en zal voorkeur hebben voor milde smaken. Door het afnemen van het aantal smaakpapillen vinden kinderen, naarmate ze ouder worden, steeds meer dingen lekker. Dus ga niet direct aan je kookkunsten twijfelen als je kindje iets niet wil eten. Wie weet smikkelt je kleintje het over een paar jaar wel gewoon lekker op. 

Tandje erbij

Vanaf het moment dat het eerste tandje doorbreekt, is het verstandig om te gaan poetsen. Niet alleen om dat ene tandje te verzorgen, maar ook zodat de kleine weet dat het er bij hoort. Het doorkomen van tandjes kan vervelend zijn voor je kindje. Chamodent tandgel is speciaal ontwikkeld voor de verzorging en verzachting van het tandvlees bij doorkomende tandjes. Door de textuur is de gel gemakkelijk aan te brengen en te gebruiken om het tandvlees zachtjes te masseren.

Ook interessant

Baby & Kind De eerste tandjes van je baby
VSM Kind Chamodent
Heeft jouw baby doorkomende tandjes, en wil jij daar alles over weten? Lees het in deze blog!
Lees bericht
3 min
Baby & Kind Mijlpaal van je kindje: Geb(r)abbel!
VSM Kind
Als je baby begint b(r)abbelen is dat een hele mijlpaal. Lees hier alles over deze mijlpaal!
Lees bericht
2 min
Baby & Kind 11 vragen over waterpokken
VSM Kind Calendulan kinderemulsie
Heeft je kind rode vlekjes die in korte tijd veranderen in blaasjes? En zitten ze niet alleen op zijn rug of gezicht, maar over het hele lichaam? Dat kunnen waterpokken zijn! Hier lees je de meest gestelde vragen over waterpokken.
Lees bericht
5 min

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Traditioneel kruidengeneesmiddel. Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671