Blog Baby & Kind

De eerste tandjes van je baby

Heeft jouw baby doorkomende tandjes, en wil jij daar alles over weten? Lees het in deze blog!
De eerste tandjes van je baby
Geplaatst op 5 september 2022

Als je het eerste witte puntje ziet doorbreken bij het tandvlees van je baby, staat er een nieuw hoofdstuk als ouder op je te wachten. Dit is een heel mooi hoofdstuk, waarin je baby zich verder gaat ontwikkelen. Het liefst maak je van elk nieuw tandje weer een foto voor in het fotoboek! Het is ook een hoofdstuk waar het één en het ander bij komt kijken. Wees gerust, want wij bereiden je hierop voor.

Wanneer komen de eerste tandjes door bij je baby?

Als je kindje ongeveer een half jaar oud is, komen de eerste tandjes door. De 2 voorste ondertanden verschijnen meestal als eerste, waarna een hele reeks aan tanden en kiezen volgt. Als je kindje ongeveer 2,5 jaar is, zijn alle 20 melktandjes doorgekomen. Natuurlijk verschilt het per kindje wanneer de tandjes precies doorkomen, maar gemiddeld ziet het verloop er zo uit:

 • 4 – 7 maanden: centrale snijtanden onder
 • 8 – 12 maanden: centrale snijtanden boven
 • 9 – 16 maanden: laterale snijtanden
 • 13 – 19 maanden: eerste kiezen
 • 16 – 22 maanden: hoektanden
 • 20 – 33 maanden: laatste kiezen.

Rond de leeftijd van 2,5 jaar zijn meestal alle 20 melktanden en -kiezen doorgekomen.

Tip bij doorkomende tandjes: tandgel!

Het doorkomen van tandjes en kiesjes kan soms niet zo fijn zijn voor je kindje. Gelukkig zijn er producten die hierbij kunnen helpen, bijvoorbeeld Chamodent tandgel. Deze gel is speciaal ontwikkeld voor de verzorging en verzachting van het tandvlees bij doorkomende tandjes. Door de textuur is Chamodent gel makkelijk aan te brengen en te gebruiken om het tandvlees zachtjes te masseren. De gel is tandvriendelijk en heeft een aangename smaak.

Wat zijn de verschijnselen van doorkomende tandjes?

Op het moment dat je baby tandjes krijgt, kan het tandvlees rood en wat dikker zijn. Soms voel je door het tandvlees heen het puntje van de melktand al. Verder kan het doorkomen van tandjes samen gaan met:

 • Een dunnere stoelgang
 • Hangerig of huilerig
 • Kauwbehoefte (op alles willen kauwen)
 • Een hogere lichaamstemperatuur
 • Er kan een vervelend gevoel in de oren ontstaan
 • Rode wangetjes
 • Een verminderde nachtrust
 • Veel kwijlen

Dit zijn dus veelvoorkomende verschijnselen bij doorkomende tandjes. Mogelijk heeft je kindje ook andere verschijnselen. Dit is waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken. Bij twijfel kun je altijd even je huisarts raadplegen.

Wat te doen bij doorkomende tandjes?

Doorkomende tandjes kunnen een vervelend gevoel geven voor je baby, waardoor je kindje misschien meer huilt dan normaal. Dit kan je doen om je kleintje te helpen:

 • Geef een (gekoelde) bijtring om op te kauwen.
 • Zorg dat het eten niet te warm is. Het tandvlees is nu gevoeliger voor hitte. Geef juist koud voedsel en/of gekoeld drinken om het vervelende gevoel te verzachten.
 • Zorg voor afleiding en ga iets leuks doen met je kleintje.
 • Masseer het tandvlees zachtjes op de plek waar het tandje doorkomt. Je herkent dit plekje aan rood en verdikt tandvlees en soms kun je door het tandvlees heen het puntje van de melktand al voelen.
 • Je baby voelt zich misschien niet helemaal fijn, dus juist nu is het heerlijk om veel en dicht bij papa of mama te zijn. Een beetje verwennen mag best!

Doorkomende tandjes bij je kindje zijn echt een mijlpaal om mee te maken als ouder. Lees hier alles over de mijlpaal van doorkomende tandjes bij je kindje!

Ook interessant

Baby & Kind Mijlpaal van je kindje: de eerste tandjes!
VSM Kind
Als je kindje de eerste tandjes krijgt is dat een hele mijlpaal. Lees hier alles over deze mijlpaal!
Lees bericht
3 min
Baby & Kind Mijlpaal van je kindje: Omrollen en kruipen!
VSM Kind
Als je kindje begint met omrollen en kruipen is dat een hele mijlpaal. Lees hier alles over deze mijlpaal!
Lees bericht
2 min
Baby & Kind Mijlpaal van je kindje: Geb(r)abbel!
VSM Kind
Als je baby begint b(r)abbelen is dat een hele mijlpaal. Lees hier alles over deze mijlpaal!
Lees bericht
2 min

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671