Blog Huid

Smeren: zó belangrijk voor de eczeem-gevoelige huid!

Heb je een eczeem-gevoelige huid? In deze blog vertellen we je meer over eczeem en hoe je je huid het beste kan verzorgen!
Smeren: zó belangrijk voor de eczeem-gevoelige huid!
Geplaatst op 10 augustus 2022

Wanneer het koud is en temperatuurverschillen invloed hebben op je huid, ‘smeekt’ een eczeem-gevoelige huid om hydratatie. Een goede verzorging is een eerste stap om de huid rust te geven en te helpen in het behoud van haar natuurlijke balans. Hoe je dat doet? Smeren, smeren, smeren.

Wat is eczeem? 

Als je eczeem hebt, heb je een verstoring van de huidbarrière waardoor vocht en vetten makkelijk uit de huid kunnen verdwijnen. Je kan last krijgen van jeuk, rode plekken, kloven of bultjes. Vervelend! Het komt vooral voor aan de binnenkant van je ellebogen, in je knieholten, aan de voorkant van je enkels, in je nek en rond je ogen. Bij kleine kinderen onder de 2 jaar komt het ook vaak voor in het gezicht en op het bovenlichaam. Gelijk maar een fabeltje uit de wereld helpen: het is niet besmettelijk.

Smeren om te hydrateren en te beschermen 

Het is belangrijk om je huid rust en tijd te geven om de natuurlijke vochtbalans te laten herstellen tijdens en na een periode van eczeem. Om de huid goed te beschermen tegen invloeden van buitenaf kunnen we niet genoeg benadrukken de huid in te smeren met een vette crème of zalf. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer huidverzorgingsproducten beschikbaar die niet alleen de huid invetten, maar ook de huidbarrière helpen opbouwen.

Een aantal smeertips om in je dagelijkse huidverzorging toe te passen in het geval van een eczeem-gevoelige huid:

  • Smeer meerdere keren per dag. Tube mee in de tas en smeer als je merkt dat je huid weer behoefte heeft aan wat vet.
  • Smeer je huid in voor je gaat slapen. De volgende dag voelt je huid weer zacht en soepel aan.
  • Kies voor een lauwe douche en houd het douchen kort, want (warm) water spoelt letterlijk je huidvetten weg. Gelijk na het douchen weer insmeren met een vette crème of zalf om verder uitdrogen van de huid te voorkomen.

Wist je dat… constitutioneel en contacteczeem de 2 vormen van eczeem zijn die het meest voorkomen?

Constitutioneel eczeem is vaak erfelijk. Het gaat meestal samen met een andere allergie, zoals een vorm van astma of hooikoorts. Dat is dubbele pech! Gelukkig groeien de meesten hier als kind overheen.
Contacteczeem ontstaat juist als je in aanraking komt met stoffen waar je huid gevoelig voor is, zoals geparfumeerde zeep of bepaalde metaalsoorten. Als je niet weet wat het veroorzaakt, neem dan contact op met je huisarts om het te laten onderzoeken. Dan kan je deze stoffen in de toekomst vermijden.

Hoe groot is de kans op eczeem?

  • 17% van de jongens en 12% van de meisjes tussen 0 en 1 jaar heeft constitutioneel eczeem.
  • Gelukkig groeien de meeste kinderen daar overheen: tussen 1 en 4 jaar heeft nog maar 8% last van eczeem en van de 18-jarigen daalt dat aantal nog verder tot ongeveer 3%.
  • Bij volwassenen komt constitutioneel eczeem bij ruim 1% voor.
  • Als je ouder wordt, is de kans op contacteczeem juist groter. Vooral als je tijdens je beroep regelmatig in aanraking komt met metalen, chemicaliën of vaak je handen wast. Je huid wordt dan gevoeliger voor specifieke stoffen. Voor je 18e is de kans 3% dat je dit krijgt, bij volwassenen is dit ongeveer 4%.

Ook interessant

Huid Als je huid allergisch reageert
VSM Algemeen
Heb je een allergische reactie op je huid? In deze blog lees je wat oorzaken kunnen zijn en wat je kan doen.
Lees bericht
3 min
Huid Alles wat je moet weten over de eikenprocessierups
VSM Prrrikweg
Heb je gehoord van de eikenprocessierups en wil je weten wat er gebeurt als je in contact komt met de brandharen? Lees het hier in deze blog!
Lees bericht
3 min
Huid 6 tips bij een droge huid in de winter
VSM Derma Cardiflor
Tijdens de koude wintermaanden kan je een droge huid krijgen. Wil je weten wat je kan doen bij een droge huid? Met deze tips verzorg jij je droge huid extra goed in de winter!
Lees bericht
3 min

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG 105-0212-0124