Blog Huid

Alles wat je moet weten over de eikenprocessierups

Heb je gehoord van de eikenprocessierups en wil je weten wat er gebeurt als je in contact komt met de brandharen? Lees het hier in deze blog!
Alles wat je moet weten over de eikenprocessierups
Geplaatst op 10 augustus 2022

Je weet het vast nog wel: in 2019 had Nederland voor het eerst te maken met grote aantallen eikenprocessierupsen. Bijna een half jaar lang waren deze beestjes en hun brandharen veelvuldig in het nieuws. Nog steeds kan de eikenprocessierups voorkomen in Nederland. Lees vlug verder zodat jij goed voorbereid bent op dit insect!

Goed voorbereid naar buiten

Van half mei tot eind augustus is de kans het grootst dat je de eikenprocessierups tegenkomt. Precies de periode dat het mooi weer is en je naar buiten wilt om van de zon te genieten! Gelukkig is het niet nodig om binnen te blijven als er eikenprocessierupsen zijn. Het is wel slim om contact met hun brandharen zoveel mogelijk te vermijden. Dit kun je op de volgende manieren doen:

  • Vermijd gebieden waar (veel) eikenbomen met nesten staan. Nesten herken je als een spinsel rondom de takken of de stam van de boom.
  • Ga niet op de grond zitten in een gebied waar de eikenprocessierups voorkomt.
  • Raak de rupsen en/of (oude) nesten niet aan.
  • Zorg dat je hals, armen en benen bedekt zijn.

Toch in aanraking gekomen?

Is je huid toch in contact geweest met de brandharen? Dan kan een reactie ontstaan die gekenmerkt wordt door een rode en gevoelige huid. In het geval van contact met de haren hebben we een aantal tips voor je:

  • Probeer de brandharen niet van je huid te vegen of te wrijven. Je verspreidt de haren dan verder op de huid.
  • Probeer de brandharen zoveel mogelijk van je huid te verwijderen: spoel je huid af met (lauw) water of strip je huid met plakband.
  • Was gedragen kleding op minimaal 60 graden.
  • Gebruik een verkoelend middel voor je huid. Denk hierbij aan producten met kamfer, calendula en/of urtica (kleine brandnetel). De Prrrikweg roller en Prrrikweg gel van VSM bevatten urtica. Speciaal voor kinderen is er de Prrrikweg spray.

Als je het idee hebt dat je allergisch reageert, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

De brandharen van de rups

Tijdens het proces van rups naar vlinder vervelt een rups meerdere keren. De eikenprocessierups ontwikkelt tijdens één van deze stappen brandharen. De brandharen zijn erg klein en nauwelijks te zien met het blote oog. Na een tijdje stoot de eikenprocessierups zijn brandharen af, waarna ze achterblijven in de nesten van de rups. Als de wind aanwakkert en de brandharen soms tot wel 100 meter ver uit de nesten blaast, kun je in contact komen met de haren. Dit kan bij mens en dier mogelijk zorgen voor een reactie van de huid.

Ook interessant

Huid Waarom vliegen muggen altijd rond je hoofd?
VSM Prrrikweg
Het zoemende geluid van muggen… Oh, wat kan dat irritant zijn! Het lijkt ook wel of ze altijd rond je hoofd vliegen. Weet je waarom ze dat doen?
Lees bericht
2 min
Huid Deze producten ondersteunen jou in de zomer!
VSM Prrrikweg
De zomer kan heerlijk zijn, maar je lichaam krijgt soms ook een hoop te verduren. Deze producten ondersteunen jou in de zomer!
Lees bericht
3 min
Huid Intensieve huidverzorging belangrijk voor de zomer
VSM Derma Calendulan
In de zomer is je huid droger en gevoeliger. In deze blog lees je hoe je je huid extra goed kunt verzorging in de zomer!
Lees bericht
3 min

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Traditioneel kruidengeneesmiddel. Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671