Blog Huid

Zonneallergie en zonneblaasjes

Heerlijk dat zonnetje! Maar wat nou als je zonneallergie of zonneblaasjes krijgt? Lees in deze blog wat je kan doen.
Zonneallergie en zonneblaasjes
Geplaatst op 10 augustus 2022

Dit is een informatiepagina. VSM heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

Je hebt er maandenlang naar uitgekeken… Eindelijk, daar is ie dan: DE ZON! De lente is heerlijk, maar de lente kan ook minder leuke kanten hebben. Denk bijvoorbeeld aan pollen in de lucht of rondzoemende muggen die voor het nodige ongemak kunnen zorgen. En heb je ook weleens aan de zon gedacht?

Natuurlijk kan je verbranden door de zon; daar heb je gelukkig zonnebrandmiddelen voor om je huid te beschermen. Maar je huid kan ook overgevoelig zijn voor zonlicht. Dan praat je van zonneallergie. Deze allergische reactie kan zich uiten in de vorm van zonneblaasjes of bultjes die hevig kunnen jeuken.

Hoe ontstaan zonneblaasjes?

Zonneblaasjes komen veel voor in de lente. Dit komt omdat de huid langere tijd niet in aanraking is geweest met zonlicht. De omschakeling van de winter naar het voorjaar is groot, met een langere blootstelling aan de zon. Je lichaam heeft moeite zich aan te passen aan dit verschil. Als je huid opeens te maken krijgt met veel uv-straling, kunnen vochtblaasjes of jeukende bultjes ontstaan.

Ook al kan je goed tegen de zon, zonneblaasjes kunnen toch plotseling ontstaan. Het is niet bekend waarom dat is en waarom de ene persoon anders op zonlicht reageert dan de andere. Mogelijke oorzaken zijn aanleg en huidtype. Over het algemeen zijn mensen met een lichtere huid, met rood of blond haar en lichte ogen gevoeliger voor zonneblaasjes.

Tips om zonneblaasjes te voorkomen

  • Laat je huid geleidelijk aan zonlicht wennen en bouw het zonnen langzaam op.
  • Gebruik ook al bij het eerste lentezonnetje een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
  • Houd de zonkracht goed in de gaten. Dit kan je bijvoorbeeld doen via de uv-radar.
  • Blijf op zonnige dagen tussen 11:00 en 15:00 uur uit de zon en zoek regelmatig de schaduw op. Wist je trouwens dat je ook bruin wordt in de schaduw?
  • Ook onder een parasol, achter glas of als het bewolkt is, moet je goed blijven opletten.
  • Let op de wind! Soms heb je helemaal niet door hoe krachtig de zon is, omdat het door het windje alsnog fris kan zijn. Opletten geblazen dus!
  • Sneeuw en zand reflecteren veel zonlicht; gras juist weinig. Je zult er niet altijd bij stilstaan, maar toch goed om te weten zodat je er rekening mee kunt houden.
  • Een natte huid is gevoeliger voor zonlicht dan een droge huid. Goed idee dus om je eerst met een handdoek af te drogen in plaats van je door het zonnetje te laten opdrogen.

Kan het overgaan?

Soms kunnen zonneblaasjes inderdaad spontaan overgaan. De klachten kunnen verdwijnen zodra je huid weer aan de zon gewend is. Vaak is dat in de loop van de zomer.
In ernstige gevallen blijven bij iedere blootstelling aan de zon reacties ontstaan. Mocht dit bij jou zo zijn, dan is het verstandig dit eens met je huisarts te bespreken.

Lente-oren: heb jij er weleens van gehoord? 

Lente-oren is een bijzondere vorm van zonneallergie. Kinderen kunnen dit krijgen, vooral jongens. Het zijn bultjes en blaasjes die alleen op de oren zitten en in het voorjaar voorkomen. Vandaar de naam: ”lente-oren”.

Ook interessant

Huid Als je huid allergisch reageert
VSM Algemeen
Heb je een allergische reactie op je huid? In deze blog lees je wat oorzaken kunnen zijn en wat je kan doen.
Lees bericht
3 min
Huid Intensieve huidverzorging belangrijk voor de zomer
VSM Derma Calendulan
In de zomer is je huid droger en gevoeliger. In deze blog lees je hoe je je huid extra goed kunt verzorging in de zomer!
Lees bericht
3 min
Huid 3 top tips bij een lichte verbranding door de zon
VSM Derma Calendulan
Heb je een licht verbrande huid door de zon? In deze blog lees je 3 top tips bij een licht verbrande huid!
Lees bericht
2 min

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671