Grote glimlach op komst!

Omdat in een klein mondje geen ‘grote-mensen-tanden’ passen, krijgt een kindje eerst een melkgebit. Hiermee leert je kindje kauwen, bijten, praten en slikken. Ook is het de basis van het volwassen gebit. Een goede verzorging van het melkgebit is nodig om het wisselen zo goed mogelijk te laten verlopen. Bovendien wil je natuurlijk niet dat je kindje te maken krijgt met gaatjes of een tandvleesontsteking. Een goed onderhoud en daarmee behoud van het melkgebit zorgt er ook voor dat er straks voldoende ruimte is. Als melktanden of -kiezen op vroege leeftijd verloren gaan, is er vaak te weinig ruimte voor een ‘grote-mensen-tand’. 

Smakelijk eten, smakelijk eten, hap, hap, hap

Zoals net verteld, zijn de tandjes belangrijk voor onder andere het bijten en het kauwen van eten. Tegen de tijd dat de eerste tandjes doorkomen, zal je kindje dan ook langzaamaan andere dingen gaan eten. De overgang van melk naar vaste voeding betekent dat je kindje moet wennen aan een andere structuur van voedsel, maar ook aan diverse andere smaken. Het is goed om je kindje regelmatig met nieuwe smaken in aanraking laten komen. Ieder kindje is echter anders en dat is tijdens het eten goed te merken. Je hebt goede eters, hele goede eters, maar ook slechte eters en kinderen die af en toe lekker eigenwijs niets willen eten. Het eigen willetje van je kleintje; soms kan je daar nou eenmaal niets aan doen.

Een baby begint met duizenden smaakpapillen. Het aantal papillen in de mond neemt snel af. Binnen 10 jaar is hier nog maar de helft van over. Een volwassene van 30 jaar oud heeft er nog maar 250. Een pasgeboren kindje is door het grote aantal smaakpapillen zeer gevoelig voor smaak en zal voorkeur hebben voor milde smaken. Door het afnemen van het aantal smaakpapillen vinden kinderen, naarmate ze ouder worden, steeds meer dingen lekker. Dus ga niet direct aan je kookkunsten twijfelen als je kindje iets niet wil eten. Wie weet smikkelt je kleintje het over een paar jaar wel gewoon lekker op. 

Tandje erbij

Vanaf het moment dat het eerste tandje doorbreekt, is het verstandig om te gaan poetsen. Niet alleen om dat ene tandje te verzorgen, maar ook zodat de kleine weet dat het er bij hoort. Het doorkomen van tandjes kan voor behoorlijk wat ongemak zorgen. Chamodent tandgel is speciaal ontwikkeld voor de verzorging en verzachting van het tandvlees bij doorkomende tandjes. Door de textuur is de gel gemakkelijk aan te brengen en te gebruiken om het tandvlees zachtjes te masseren.