Advies Luchtwegen Ogen

Hooikoorts

Heb jij (symptomen van) hooikoorts en wil je weten wat je kan doen? Lees hier ons advies!
VSM algemeen
Geplaatst op 1 augustus 2022
Dit is een informatiepagina. VSM heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is 1 van de bekendste allergieën in Nederland. Bij hooikoorts ben je overgevoelig voor stuifmeel, ook wel pollen genoemd. Veel Nederlanders hebben te maken met hooikoortsklachten. Je kunt hooikoorts herkennen aan de volgende symptomen:

 • Geïrriteerde ogen
  Je ogen kunnen jeuken, rood worden, tranen en gevoelig zijn voor licht.
 • Mond- en keelklachten
  Je keel kan branderig en droog zijn, waardoor je last krijgt van een kriebelhoest. Ook kan je gehemelte jeuken.
 • Opgezwollen slijmvliezen
  Dit kan leiden tot een loopneus, niezen, een verstopte neus of een vol gevoel in je hoofd. Het lijkt dus veel op een verkoudheid.

Deze symptomen kunnen er weer toe leiden dat je moe en prikkelbaar bent en dat je concentratieproblemen krijgt.

Oorzaak van hooikoorts

De overgevoeligheid voor pollen ontstaat doordat het afweersysteem van je lichaam in de war is. Door de reactie van je afweersysteem komt de stof histamine vrij. Dit stofje is de oorzaak van de klachten. De meeste hooikoortsklachten ontstaan in de periode dat bomen, grassen en planten bloeien. Door de warme winters in Nederland wordt deze periode steeds langer. Als het dan ook nog een warme, winderige dag is, verspreidt het stuifmeel zich makkelijk door de lucht en kunnen de klachten erger worden. Na een regenbui spoelen de pollen weg en heb je minder last van hooikoorts.

Wat te doen bij hooikoorts

De meest voor de hand liggende maatregel bij een allergie is natuurlijk het vermijden van de stof waar je overgevoelig voor bent. Bij hooikoorts is dat helaas niet zo makkelijk. Je kan wel de pollenverwachting in de gaten houden, bijvoorbeeld op pollennieuws.nl. In het algemeen geldt dat er minder pollen in de lucht zijn vlak na een regenbui en aan de zee. Onderstaande tips kunnen mogelijk helpen om de symptomen te verminderen:

 • Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen de pollen.
 • Houd ramen en deuren zoveel mogelijk dicht. Als je je huis wilt ventileren, doe dat dan bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of vlak na een regenbui.
 • Stofzuig regelmatig je slaapkamer.
 • Was en borstel je haar of neem een douche voor het slapengaan.
 • Was regelmatig je beddengoed.
 • Wrijf niet in je ogen. Door te wrijven kunnen pollen aan je handen makkelijk in je ogen terecht komen en leiden tot nog meer irritatie.

Wanneer naar je huisarts

Bij hooikoorts kan je een antihistaminicum gebruiken. Dit onderdrukt allergische reacties. Als je wilt weten voor welke pollen je precies allergisch bent of advies wil over de behandeling van je allergie, kan je contact opnemen met je huisarts.

Hooikoorts bij je kindje

Het is erg vervelend als je kindje hooikoorts heeft. Juist in het hooikoortsseizoen is het mooi weer en wil je kindje zoveel mogelijk buiten zijn. De symptomen van hooikoorts lijken vaak op die van verkoudheid. Als de klachten niet overgaan en je vermoedt dat je kindje hooikoorts heeft, kan je het beste naar de huisarts gaan voor een allergietest. Zo weet je voor welke pollen je kleintje allergisch is. De huisarts kan je ook helpen met een mogelijke behandeling.

Bron: thuisarts.nl en allesoverallergie.nl

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671