Huid

Acne

Wat is acne

Bijna iedereen heeft in de puberteit wel eens last van acne. Meisjes vaak eerder dan jongens. Acne komt het meest voor tijdens de puberteit, vooral bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar, maar er zijn ook mensen die er hun hele leven last van houden. Acne komt vooral voor in het gezicht, de nek, op de schouders, de rug en de borst.

Acne (acne vulgaris) is een aandoening van de talgklieren van de huid. Als je te veel talg produceert kunnen talgklieren verstopt raken. Als dit het geval is, wordt de talgklier afgesloten van zuurstof waardoor een veelvoorkomende huidbacterie, Propionibacterium acnes, zich daar goed kan vermenigvuldigen. Door de toename van talg, bacteriën en vetzuren in de talgklier scheurt deze op een gegeven moment open en reageert je lichaam met een afweerrespons door middel van ontstekingen die vaak onderhuids plaatsvinden. Deze ontstekingen zijn zichtbaar als vurige, rode bultjes op de huid oftewel puistjes. Acne is een onschuldige huidaandoening maar kan wel heel erg vervelend zijn en invloed hebben op iemands zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Oorzaken van acne

Het ontstaan van acne kan onder andere veroorzaakt en verergerd worden door:

 • Genetische factoren.
 • Hormonale factoren zoals zwangerschap en menstruatie.
 • Door hormonale veranderingen hebben ook veel jongeren in de puberteit last van acne. Deze veranderingen kunnen er namelijk voor zorgen dat er meer talg in de huid wordt aangemaakt, de opperlaag van de huid dikker wordt, de talgkliertjes verstopt raken en er mee-eters ontstaan, die vervolgens kunnen gaan ontsteken.
 • Bepaalde geneesmiddelen.
 • Cosmetica die de poriën in de huid afsluiten.

Naast deze factoren zijn er ook heel veel fabels over waar acne door veroorzaakt zou worden.
Acne wordt echter niet veroorzaakt door:

 • Verkeerd voedsel
 • Tekort aan vitamine
 • Stress

Wat te doen bij acne

Laat je huid met rust
Laat je huid zoveel mogelijk met rust. Was je huid met lauw water en dep deze daarna voorzichtig droog. Overmatig wassen irriteert de huid en kan acne verergeren.

Gebruik liever geen make-up
Ook het dragen van make-up die de huid afsluit, is af te raden. Cosmetica kunnen daarnaast stoffen bevatten die acne kunnen verergeren.

Zonlicht helpt niet
Soms lijkt het dat zonlicht helpt bij acne, maar dat is niet het geval. Wel is het zo dat de acne minder opvalt als je huid een kleurtje heeft. Gebruik als je de zon in gaat een zonnebrandcrème met minimaal factor 15.

Praat erover
Het kan zijn dat je je schaamt of dat je je onzeker en ongelukkig voelt door al die puistjes. Probeer er dan met iemand over te praten. Dat kan met iemand die je kent, maar natuurlijk kan je dat ook met je huisarts doen.

Littekens door acne

Het uitknijpen van puistjes is ook geen oplossing voor acne. Door het knijpen of krabben kunnen nieuwe puistjes en littekens ontstaan. Alleen mee-eters kunnen voorzichtig met de zijkant van je vingers uitgedrukt worden. Gebruik hierbij niet je nagels want hiermee kun je je huid kapot maken en dat kan littekens veroorzaken. Ook vóór het uitdrukken van mee-eters is wassen met lauw water van belang. Littekens kun je verzorgen en verzachten met VSM Derma Calendulan littekencrème.

Ons advies

  Calendulan littekencrèmeVerzorgingsproduct

  Calendulan littekencrème

  12345
  166 stemmen

  Voor de verzorging van nieuwe en bestaande littekens. Met Calendula officinalis. 

  Bekijk product

  Wanneer naar je huisarts

  Acne is vaak onschuldig maar kan wel voor een onzeker gevoel zorgen. Vaak schaam je je voor puistjes. Gelukkig gaat acne vaak vanzelf over. Bij hardnekkige klachten of verergering van de acne is het verstandig naar je huisarts te gaan.

  Wil je weten wat VSM adviseert bij acne? Neem contact op met onze experts.


  Meer weten?

  Bel gratis advieslijn

  0800 - 9011

  Start een chat

  Stuur een e-mail

  [email protected]

  KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur