Advies Huid

Insectenbeet

Heb je een insectenbeet en wil je weten hoe je deze kan verzorgen? Lees hier ons advies!
Geplaatst op 29 juli 2022

Wat is een insectenbeet?

Insecten bijten of steken, omdat ze zich moeten voeden (met menselijk bloed) of omdat ze zichzelf willen verdedigen. Als je gestoken wordt, kan de steek zorgen voor een geprikkelde huid, een lichte zwelling en roodheid. Bij sommige insectensteken blijft er een angel achter in je huid, bijvoorbeeld als je gestoken bent door een bij. De meest voorkomende insectenbeten in Nederland zijn:

Wat te doen bij een insectenbeet

Een insectenbeet voorkomen is in de zomer bijna onmogelijk, omdat er dan veel insecten actief zijn. Gelukkig kan je jouw geprikkelde en rode huid wel verzorgen en verzachten, bijvoorbeeld met VSM Prrrikweg.

Bij sommige insectensteken, zoals de bijensteek, kan de angel achterblijven in de huid. Haal de angel uit je huid door hem met je nagel weg te krabben. Gebruik liever geen pincet, want dan loop je het risico dat je het zakje leeg knijpt dat aan de angel hangt. De achterkant van een pincet kan je eventueel wel gebruiken om de angel weg te schrapen.

Wanneer naar je huisarts

Neem direct contact op met je huisarts als je een insectenbeet in je mond of keel hebt gehad. Zuig ondertussen op een ijsblokje om een eventuele zwelling tegen te gaan. Schakel ook direct een arts in (huisarts of via 112) als je overgevoelig bent voor bijen- of wespensteken en dus een risico loopt op een heftige reactie.

Insectenbeet bij je kindje

Je kindje speelt natuurlijk graag buiten als het mooi weer is. In de lente en zomer is de kans dan ook groot dat je kindje een insectenbeet krijgt, want er zijn dan veel insecten actief. De meeste insectenbeten zorgen alleen maar voor een plaatselijke reactie op de huid, zoals een geprikkelde huid, een lichte zwelling of roodheid. Probeer er voor te zorgen dat je kindje niet krabt, want dit heeft vaak een tegenovergesteld effect. Je kan de huid van je kindje verzorgen en verzachten met bijvoorbeeld VSM Kind Prrrikweg spray. Bij onder andere bijensteken kan de angel achterblijven in de huid. Verwijder deze angel door hem weg te krabben met je nagel.

Wanneer met je kindje naar je huisarts

Schakel direct een arts in (huisarts of via 112) als je kindje overgevoelig is voor insectenbeten of zeer heftig reageert op een insectenbeet. Doe dit ook als je kindje in de mond of keel gestoken is. Laat je kindje tijdens het wachten op een ijsblokje zuigen om de zwelling tegen te gaan.

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Traditioneel kruidengeneesmiddel. Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671