Advies Rust & Ontspanning

Jetlag

Heb je een jetlag of wil je weten wat het is? Lees hier ons advies wat je kan doen bij een jetlag!
VSM algemeen
Geplaatst op 2 augustus 2022
Dit is een informatiepagina. VSM heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

Wat is een jetlag?

Bij een jetlag raakt je biologische klok van slag en wordt je normale dag- en nachtritme verstoord. Het ontstaat wanneer je op reis bent en meerdere tijdzones passeert. Je lichaam heeft ongeveer 1 dag nodig om zich aan te passen aan 1 uur tijdverschil. Bij een vliegreis naar een verre bestemming kan je dus flink wat dagen last hebben van een jetlag. Over het algemeen heb je bij reizen in oostelijke richting meer last van een jetlag dan bij reizen in westelijke richting. Dit komt doordat de dag korter wordt als je naar het oosten reist.

Symptomen van een jetlag

Het verschilt per persoon of je last hebt van een jetlag en in welke mate. Wist je bijvoorbeeld dat avondmensen meestal minder last hebben van een jetlag dan ochtendmensen? Een jetlag herken je voornamelijk aan vermoeidheid. Soms kan dit zo extreem zijn, dat je er ziek van wordt. Andere mogelijke klachten zijn:

Wat te doen bij een jetlag

Een jetlag voorkomen is helaas niet mogelijk. Er zijn wel een aantal dingen die kunnen helpen om de klachten te beperken:

  • Drink tijdens de vliegreis voldoende water. In het vliegtuig droogt je lichaam namelijk sneller uit dan normaal. Vermijd daarom ook alcohol en cafeïnehoudende dranken als koffie.
  • Ga uitgerust op reis. Dit zorgt voor een sneller herstel van een jetlag.
  • Pas je ritme na aankomst direct aan op het lokale tijdschema. Blijf wakker zolang het licht is, probeer zoveel mogelijk in de buitenlucht te zijn en ga naar bed als het donker is. Ben je erg moe, doe dan alleen een kort dutje.

Wanneer naar je huisarts

Als je door de jetlag heftige lichamelijke klachten krijgt of als de jetlag langdurig aanhoudt, kan je advies vragen aan je huisarts.

Jetlag bij je kindje

Kinderen hebben over het algemeen minder last van een jetlag. Dit komt doordat het bioritme van een kind nog niet zo vast is ingesteld als bij volwassenen. Toch kan ook jouw kindje last hebben van het tijdverschil. Je kan proberen om een paar dagen voor de vakantie alvast te starten met het opschuiven van het ritme. Dus leg je kindje eerder of later in bed, afhankelijk van de tijdzone waar je naar toe gaat. Als je eenmaal op de bestemming bent, is het belangrijk om je direct aan te passen aan het lokale tijdschema en het ritme van thuis niet compleet overboord te gooien. Gaat je kindje thuis altijd om 7 uur slapen? Houd deze tijd dan ook aan op vakantie.

Misschien wel het belangrijkste om te onthouden: een jetlag is tijdelijk. Dus accepteer de tijdelijke klachten, wen samen rustig aan de nieuwe tijdzone en geniet van jullie vakantie!

Wanneer met je kindje naar de huisarts

In principe is het niet nodig om naar de huisarts te gaan. Een jetlag is een normaal verschijnsel. Heeft je kindje extreem veel last van een jetlag? Je kan dan contact opnemen met de huisarts voor advies om het reizen zo aangenaam mogelijk te maken.

Bron: trouw.nl en oudersvannu.nl

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671