Advies Huid

Litteken

Heb je een litteken en wil je weten hoe je een litteken kan verzorgen? Lees hier onze tips!
Geplaatst op 1 augustus 2022

Wat is een litteken?

Een litteken is een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces van de huid. Ze verschijnen als de huid zich herstelt. Soms sluiten de randen van de huid niet meer goed tegen elkaar. In plaats van het oorspronkelijke weefsel komt er stug bindweefsel voor in de plaats: een litteken. Bij nieuwe littekens is je huid vaak dik, geprikkeld en/of (rood) verkleurd. De meeste littekens zijn klein en worden na verloop van tijd bijna onzichtbaar, als de kleur bijtrekt en de huid vlakker wordt.

Oorzaken van een litteken

Een litteken ontstaat na een beschadiging van de huid, bijvoorbeeld na een brandwondschaafwondsnijwond of valpartij. Acne kan je huid ook beschadigen. Eigenlijk is dat niet de acne zelf, maar hoe je met de acne omgaat. Door het uitknijpen van puistjes of krabben kunnen namelijk nieuwe puistjes en littekens ontstaan. Als laatste zijn ziekte en operaties veelvoorkomende oorzaken van littekens.

Wat te doen bij een litteken

Na verloop van tijd wordt een litteken vanzelf minder zichtbaar. Tot ongeveer 18 maanden na het ontstaan van een litteken verandert je huid nog. Door je huid in deze periode goed te verzorgen, kan je zelf ook een bijdrage leveren aan het herstellend vermogen van je huid. Je kunt hiermee starten zodra de huid gesloten is. Hoe verzorg je een litteken goed?

  • Laat je huid met rust
    Krab, pulk of wrijf niet aan je huid, hoe groot de verleiding soms ook is. De kans bestaat dat je de huid weer open haalt en daar wordt een litteken vaak niet mooier van.
  • Masseer je huid
    Door je huid voorzichtig te masseren, blijft het litteken soepel en wordt het herstel van je huid ondersteund. Begin hier pas mee als je huid stevig genoeg is en er geen korstjes meer zijn. Bij grotere littekens kan je bindweefselmassage door een professionele masseur overwegen.
  • Smeer je huid in
    Smeer je litteken regelmatig in met een hydraterende littekencrème, zoals Derma Calendulan littekencrème, om het herstel van je huid te ondersteunen.
  • Verzorg je huid van binnenuit
    Een gevarieerd eetpatroon en voldoende drinken zijn belangrijk voor de conditie van je huid en ondersteunen het herstellend vermogen van de huid.

Er bestaan ook verschillende professionele technieken waarmee grotere littekens behandeld kunnen worden. Dit gebeurt meestal door een dermatoloog of plastisch chirurg.

Wanneer naar je huisarts

Als je je litteken professioneel wilt laten behandelen door bijvoorbeeld een dermatoloog of chirurg, kan je huisarts helpen met een verwijzing. Neem ook contact op met je huisarts als je andere klachten krijgt, bijvoorbeeld als je huid gaat ontsteken.

Litteken bij je kindje

Je hoopt natuurlijk dat je kleintje niets overkomt, maar je weet ook dat opgroeien met vallen en opstaan gaat. Een litteken bij je kindje kan bijvoorbeeld ontstaan door een valpartij of het krabben aan plekjes als waterpokken of insectenbeten. Littekens bij je kleintje kan je ook verzorgen met Derma Calendulan littekencrème om de zichtbaarheid te helpen verminderen.

Wanneer met je kindje naar je huisarts

Als een nieuw litteken bij je kindje andere verschijnselen geeft, kan je het beste contact opnemen met je huisarts. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ontsteking of een flinke zwelling.

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Traditioneel kruidengeneesmiddel. Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671