Maag & Darmen

Obstipatie

Ons advies

Wil je weten welk product VSM adviseert bij obstipatie? Neem contact op met onze experts.

Contact

Wat is obstipatie

Obstipatie is het tegenovergestelde van diarree. We spreken van obstipatie, constipatie of verstopping als je last hebt van een zeer moeizame stoelgang. De ontlasting is hard en droog en het kost duidelijk moeite om te poepen. Dit is vervelend en kan pijnlijk zijn. We spreken van obstipatie of verstopping als je minder dan drie keer per week kan poepen. Doordat de ontlasting te lang in de dikke darm blijft zitten wordt hij hard en droog waardoor het poepen pijn kan doen. Dit gaat vaak gepaard met buikpijn of buikkrampen doordat er zich teveel ontlasting in de dikke darm ophoopt. Ook kun je last hebben van een opgeblazen gevoel of buikkrampen.

Obstipatie wordt veroorzaakt door een langzame doorgang van afvalstoffen door de darmen. Doordat de ontlasting extra lang in de dikke darm blijft, wordt er teveel vocht aan onttrokken waardoor het droog en hard wordt en het moeilijk wordt om de ontlasting kwijt te raken. In bijna alle gevallen wordt het veroorzaakt door lifestyle. Bijvoorbeeld: een vezelarm en eenzijdig voedingspatroon, te weinig drinken, te veel stress, spanning of drukte.

Oorzaken van obstipatie

 • Te weinig lichaamsbeweging. Beweging van je lichaam zorgt voor beweging in de darmen.
 • Psychische factoren
 • Prikkelbare darm syndroom
 • Verkeerd gebruik bekkenbodemspieren
 • Sommige geneesmiddelen
 • Het ophouden van de ontlasting

Obstipatie kan ook een tijdelijke kwaal zijn waarbij het ontstaat door bijvoorbeeld zwangerschap, examenstress of tijdens vakantie als je uit je vertrouwde omgeving wordt gehaald.

Wat te doen bij obstipatie

Je kunt de klachten van obstipatie verminderen door veel vezelrijk voedsel te eten zoals volkorenbrood, aardappels, roggebrood, zilvervliesrijst, groente en fruit. Het binnen krijgen van voldoende vezels is belangrijk omdat ze vocht vasthouden in je darmen. Hierdoor krijg je meer en zachtere ontlasting en de werking van je darmen wordt gestimuleerd.

Drink daarnaast ongeveer 2 liter per dag. Verder is het belangrijk om bij aandrang direct naar het toilet te gaan. Als je langer wacht wordt je ontlasting te hard, waardoor verstopping in de hand wordt gewerkt.

Als laatste is het belangrijk om iedere dag tenminste een half uur intensief te bewegen. Lichaamsbeweging ‘masseert' de buikwand en bevordert de darmwerking.

Wanneer naar je huisarts

Als je na een aantal weken geen verbetering merkt en nog steeds last hebt van obstipatie, ga dan naar je huisarts. Ook als poepen te pijnlijk wordt. Ga direct naar je huisarts als je afwisselend verstopping en diarree hebt, als er bloed in de ontlasting zit en bij chronische buikpijn.

Harde ontlasting bij je kindje

De ontlasting van je kindje kan soms hard en droog zijn waardoor het  soms niet goed lukt om te poepen. Meestal wordt harde ontlasting veroorzaakt door voeding en kan het vanzelf weer overgaan.

Oorzaken van harde ontlasting bij je kindje

 • Gebrek aan beweging. Als je kindje beweegt dan zorgt dit voor beweging van de darmen wat de darmwerking ten goede komt.
 • Het onderdrukken van de aandrang. Als je kindje last heeft van harde ontlasting kan het poepen pijn doen en kan het daarom het moment van naar de wc gaan steeds verder uitstellen. Hierdoor wordt de kwaal alleen maar erger doordat de ontlasting langer in de darmpjes blijft zitten. Probeer daarom deze vicieuze cirkel te voorkomen.
 • Te weinig drinken of vezelrijk eten. Voldoende vocht en vezelrijk voedsel binnen krijgen/consumeren zorgt voor een soepele ontlasting en een goede stoelgang.
 • Spanning en stress.
 • Bij baby’s: de overgang van borstvoeding naar flesvoeding.

Wanneer met je kindje naar je huisarts

Harde ontlasting kan kleine scheurtjes veroorzaken bij de anus waardoor poepen voor je kindje pijnlijk wordt. Als je kindje langere tijd moeite heeft met poepen raden wij aan dit te bespreken met het consultatiebureau of je huisarts. Wellicht dat zij een oorzaak kunnen vinden voor het probleem.

Naast harde ontlasting komende de volgende darmklachten regelmatig voor bij kinderen:

Tips bij harde ontlasting van je kindje

 • Als je kindje gemakkelijk kan zitten gaat het poepen ook gemakkelijker. Met een kinderbril of opstapje kan je kindje ontspannen naar het toilet gaan.
 • Bij zeer jonge kinderen kun je, als de harde ontlasting blijft, naast de borst- of flesvoeding, een klein beetje pruimensap geven. Dit kan de ontlasting zachter maken.

Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM