Ogen

Hooikoorts, symptomen

Wat is hooikoorts

Hooikoorts is een van de bekendste allergieën. Een flink deel van de Nederlanders heeft last van hooikoorts. Vooral op warme, winderige dagen kunnen de klachten erger worden. Sommige mensen hebben het hele seizoen last van hooikoorts. Bij anderen blijft het beperkt tot bepaalde dagen.

Hooikoorts wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor stuifmeel, ook wel pollen genoemd. De overgevoeligheid ontstaat doordat het afweersysteem van je lichaam in de war is. Door deze reactie komt de stof histamine vrij die voor de hooikoortsklachten zorgen. In de periode dat grassen, planten en bomen bloeien heb je hier het meeste last van doordat het stuifmeel door de wind wordt verspreid. Na een regenbui spoelen de pollen weg en heb je minder last van hooikoorts.

Symptomen van hooikoorts

 • De symptomen van hooikoorts lijken op die van verkoudheid: niezen en een waterige afscheiding uit je neus, soms gepaard met een gevoel alsof je last hebt van een verstopte neus. Dit komt doordat je slijmvliezen opzwellen.
 • Je ogen kunnen jeuken, rood worden, tranen en gevoelig zijn voor licht. Probeer niet in je ogen te wrijven als deze jeuken. Pollen aan je handen kunnen op deze manier gemakkelijk in je ogen terecht komen en nog meer irritatie. Ook je verhemelte kan jeuken.
 • Je keel kan branderig en droog zijn, waarbij je moet hoesten. ‘s Nachts kan een vervelende kriebelhoest optreden die je slaap verstoort. Sommige mensen ervaren een vol gevoel in hun hoofd.

Wat te doen bij symptomen van hooikoorts

Als je hooikoorts hebt, voel je je door al deze symptomen vaak moe en prikkelbaar en vermindert het concentratievermogen. Eén van de meest voor de hand liggende maatregelen bij allergie is het vermijden van de stof waarvoor je overgevoelig bent. Bij hooikoorts is dat echter niet gemakkelijk.

Hieronder enkele tips die je wellicht kunnen helpen:

 • Houd ramen en deuren zoveel mogelijk dicht. Als je je huis wilt ventileren doe dat dan bijvoorbeeld vroeg in de ochtend.
 • De lucht is schoner als het net geregend heeft; ga dan dus lekker naar buiten.
 • Het dragen van een zonnebril kan je ogen beschermen tegen pollen om zo je klachten te verminderen.
 • Probeer ook te vermijden dat je pollen via je handen in je ogen krijgt.
 • Het in aanraking komen met pollen kun je ook verminderen door voordat je gaat slapen je haar te wassen en te borstelen, te douchen, je slaapkamer regelmatig te stofzuigen en je beddengoed regelmatig te wassen.
 • Zoek de zee op; zeelucht bevat minder pollen. Mocht je nog op zoek zijn naar een geschikte vakantiebestemming, dan weet je waar je kunt kijken.

Ons advies

  OogdruppelsMedisch hulpmiddel

  Oogdruppels

  12345
  101 stemmen

  Bij vermoeide, gezwollen, geïrriteerde en droge ogen.

  Bekijk product
  Nisyleen hoestsiroopMedisch hulpmiddel

  Nisyleen hoestsiroop

  12345
  40 stemmen

  Snelle verlichting van droge hoest en kriebelhoest. Op basis van Honey-Active™.

  Bekijk product

  Hooikoortsradar en pollenverwachting

  Hooikoorts komt tegenwoordig niet alleen meer in het voorjaar voor. Door warme winters bloeien sommige bomen al in februari of soms zelfs al in januari. Houd het hooikoortsweer en de pollenverwachting in de gaten. Klik hier voor het actuele weerbericht.

  Wanneer naar je huisarts

  Voor de behandeling van hooikoorts kan je een antihistaminicum gebruiken. Een antihistaminicum onderdrukt allergische reacties. Als je exact wilt weten voor welke pollen je allergisch bent of benieuwd bent naar de oorzaak en de behandeling van je allergie, dan kan je contact opnemen met je huisarts.

  Hooikoorts bij je kindje

  De symptomen van hooikoorts lijken vaak op die van verkoudheid. Maar als de klachten niet overgaan en je vermoedt dat je kindje hooikoorts heeft dan kun je het beste naar de huisarts gaan voor een allergietest. Zo weet je ook gelijk voor welke pollen de kleine allergisch is. Op de pollenkalender kun je checken wanneer deze pollen actief zijn. 


  Meer weten?

  Bel gratis advieslijn

  0800 - 9011

  Start een chat

  Stuur een e-mail

  [email protected]

  KOAG 105-0212-0124 | © VSM