Advies Rust & Ontspanning

Slecht slapen

Slaap jij (soms) slecht en wil je weten wat je kan doen? Lees hier ons advies!
Geplaatst op 2 augustus 2022

Wat is goed en slecht slapen?

Slaap is belangrijk voor je gezondheid. Het helpt je lichaam en geest om indrukken van de dag te verwerken, te resetten en te ontspannen. Hoeveel uur slaap je nodig hebt, verschilt per persoon. Dit varieert ongeveer tussen 6 en 10 uur per nacht. Het belangrijkste is dat je een uitgerust gevoel hebt. Dat zegt meer over een gezonde nachtrust dan het tijdstip dat je gaat slapen of het aantal uren slaap. Af en toe minder slapen kan dus geen kwaad. Maar houd dit langer aan en heeft dit effect op je welbevinden? Dan is er mogelijk sprake van een slaapstoornis. Je spreekt van een slaapstoornis als je langer dan 3 maanden slecht slaapt en daardoor overdag niet goed functioneert. Bij slecht slapen kun je denken aan vaak wakker worden, niet in slaap kunnen komen, nerveuze spanning en slapeloosheid. Als je daardoor niet goed functioneert, kan dit zich uiten in bijvoorbeeld:

Oorzaken van slecht slapen

Een aantal veelvoorkomende oorzaken van slecht slapen zijn:

 • Lichamelijke ongemakken zoals muggenbeten of verkoudheid
 • Niet lekker in je vel zitten
 • Stimulerende middelen, zoals alcohol, koffie of roken
 • Storende factoren uit de omgeving, zoals lawaai of licht
 • Je zorgen maken of piekeren over bijvoorbeeld je relatie of werk
 • Verstoring van dag- en nachtritme door bijvoorbeeld ploegendiensten of verre reizen

Je kunt in een vicieuze cirkel terechtkomen als je eenmaal slecht slaapt. Slecht slapen kan leiden tot bijvoorbeeld een verminderd concentratievermogen, vermoeidheid of neit lekker in je vel zitten. Dit kunnen zaken worden waar je misschien over gaat piekeren, waardoor je opnieuw slecht slaapt.

Wat te doen om goed te slapen

Als je slecht slaapt, is het belangrijk om te achterhalen waarom je precies wakker ligt. Misschien kun je daar wel iets aan veranderen. Het kan helpen als je toch eens uitspreekt wat je dwars zit op je werk of mogelijk voel jij je beter bij een ander dag- en nachtritme dan je nu hebt. Pieker je veel? Natuurlijk: stoppen met piekeren is de oplossing, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan helpen om je gedachten en zorgen op te schrijven. Dus leg een schriftje op je nachtkastje.

Een aantal zaken dragen altijd bij aan goed slapen. Denk hierbij aan:

 • Een goed bed en kussen
 • Een regelmatig slaapritme
 • Een slaapkamer die donker, goed geventileerd, niet te warm en rustig is
 • Geen drankjes met alcohol of cafeïne drinken voor het slapen gaan
 • Overdag niet slapen

Wanneer naar je huisarts 

Weet je niet waar je slaapstoornis vandaan komt? De huisarts kan je helpen om de oorzaak te achterhalen en mogelijk een blijvende oplossing te vinden.

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Traditioneel kruidengeneesmiddel. Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671